Το μήνυμα των εργαζομένων του ΕΚΕΑ για το έκτακτο Δώρο Πάσχα

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ο αιματολόγος, Κ. Σταμούλης, είχε μιλήσει στο Star.gr τα Χριστούγεννα και είχε εξηγήσει πώς λειτουργεί η πρώτη σταθερή αίθουσα αιμοληψιών εκτός νοσοκομείου που δημιουργήθηκε στο Αιγάλεω

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας, καθώς, θεωρούν επιβεβλημένη τη χορήγηση του έκτακτου Δώρου Πάσχα και στους ίδιους.

Αναλυτικά το μήνυμά τους:

Σας γνωρίζουμε, ότι σύμφωνα με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 19 Μαρτίου 2020, αλλά και σύμφωνα με διευκρινιστικές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών στις 20 Μαρτίου 2020, έγινε γνωστό ότι θα χορηγηθεί έκτακτο δώρο Πάσχα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, ως ελάχιστη αναγνώριση για τη νυχθημερόν εργασία που παρέχουν, για να κρατήσουν όλους τους πολίτες υγιείς.

Το ΕΚΕΑ στο οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, συστάθηκε ως ΝΠΔΔ με το νόμο 3402/2005 και μέχρι τότε λειτουργούσε ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σκοπός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπτυξη και προαγωγή του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, η οποία επιτελείται μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και εποπτείας των επί μέρους υπηρεσιών του.

Στην αποστολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιλαμβάνεται ο συντονισμός της εξεύρεσης και συλλογής αίματος από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, ο έλεγχος της αποθεματοποίησης και κατεργασίας του, η φροντίδα για την παρασκευή παραγώγων πλάσματος και υλικού αιμοδοσίας, ο έλεγχος της διακίνησης του αίματος και των παραγώγων του, η επιστημονική έρευνα, η πειραματική ανάπτυξη μεθόδων αιμοδοσίας και η εκπαίδευση επιστημονικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Είναι υπεύθυνο για τη διακίνηση του αίματος, του πλάσματος και των παραγώγων του, βάσει εθνικού συστήματος μηχανοργάνωσης.

Διασφαλίζει ότι τα Κέντρα Αίματος και οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας τηρούν τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τις λειτουργικές διαδικασίες, τις κατευθυντήριες γραμμές, τα εγχειρίδια κατάρτισης και αναφοράς, καθώς και τα έντυπα εκθέσεων. Το περιεχόμενο των ανωτέρω εγγράφων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σήμερα ελέγχουμε 58 αιμοδοσίες για μοριακό και ορολογικό έλεγχο. Διενεργούμε ΑΒΟ (ομάδες) στα αίματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε όλες τις εξορμήσεις του ΕΚΕΑ. Διενεργούμε μοριακό έλεγχο ομάδων σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στους πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Έχουμε αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διακίνηση αίματος στα εξής νοσοκομεία: ΘΡΙΑΣΙΟ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ καθώς και μέσω της σταθερής αίθουσας του ΕΚΕΑ (Αιγάλεω) σε καθημερινή βάση την αιμοδοσία του νοσοκομείου της Νίκαιας (επεξεργασία= παράγωγα, έλεγχος, σήμανση, αποστολή, αιμοπετάλια).

Από την αρχή της πανδημίας κοινοποιήθηκε στο ΕΚΕΑ έγγραφο για ανάκληση όλων των αδειών μας, πράγμα που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Τέλος, όπως πληροφορηθήκαμε, εντός των προσεχών ημερών το ΕΚΕΑ θα αναλάβει το εργαστήριο για την εξέταση του Covid -19.

Ενόψει όλων των ανωτέρω και με δεδομένο, ότι τις δύσκολες αυτές ώρες, όλοι οι εργαζόμενοι του Ε.ΚΕ.Α βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες στην μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και ως ελάχιστη αναγνώριση για τις εξαίρετες υπηρεσίες μας σε αυτό το δύσκολο αγώνα που δίνουμε καθημερινά, θεωρούμε επιβεβλημένη τη χορήγηση του έκτακτου Δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (ΕΚΕΑ).

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top