Δραματική έκκληση πνευμονολόγου του «Σωτηρία»: «Μείνετε σπίτι»

«Δε θέλουμε χειροκροτήματα, θέλουμε να μείνετε υγιείς»

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που κουβαλούν αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό και το μόνο που ζητούν από τους πολίτες είναι να… μείνουν στο σπίτι. 

Κορωνοϊός: Τι σημαίνουν τα 8.000 - 10.000 κρούσματα που υπολογίζονται

«Κοιτάζεις το συνάδελφο σου μέσα στα μάτια, ξέρεις ότι φοβάται, αλλά κάθεται μέσα στη νύχτα ξάγρυπνος και κοιτάζει το ένα περιστατικό μετά το άλλο. Καθόμαστε στα επείγοντα 15 και 16 ώρες την ημέρα», αναφέρει ο Γιώργος Χειλάς, έΈνας μάχιμος γιατρός του «Σωτηρία», που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο και αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση του ιού είναι ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων. 

Τσακρής: «Η θερμοκρασία παίζει ρόλο στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού»

«Δυστυχώς σήμερα παρά το lock down, δεν είδα καμία διαφορά στην κίνηση από τις προηγούμενες μέρες. Ευχαριστούμε όσους το έχουν καταλάβει και μένουν σπίτι. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει καθολικό. Εμείς δεν θέλουμε χειροκρότημα. Αλλά επειδή ρισκάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, παρακαλώ τον κόσμο να μείνει σπίτι υγιής», λέει ο επιμελητής Α της πέμπτης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία».

Η διαφορά με τη γρίπη είναι ότι οι σοβαρά νοσούντες θα χρειαστούν διασωλήνωση.

Κορωνοϊός: Μόλις τριών μηνών ο μικρότερος ασθενής από τον ιό

Ο κ. Χειλάς αναφέρει ότι καθημερινά αυξάνεται η δουλειά και οι διασωληνώσεις, όπως φαίνεται και στην επίσημη ενημέρωση που γίνεται από τον κύριο Τσιόδρα. 

«Bεβαίως νοσεί ένα μικρό κομμάτι σοβαρά, αλλά από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 20%, απαιτεί διασωλήνωση. Το 90% του κόσμου θα το περάσει χωρίς να το καταλάβει. Η διαφορά όμως με τη γρίπη είναι ότι οι σοβαρά νοσούντες θα το περάσουν με διασωλήνωση. Άρα θα απαιτηθούν κρεβάτια, άρα μείνετε μέσα να περιορίσετε την μετάδοση, γιατί δεν είναι μόνο το δικό μας σύστημα με ελλείψεις. Όλα τα υγειονομικά συστήματα βρέθηκαν απροετοίμαστα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δημοσιεύσεις ήδη από το 2015, περί πιθανής πανδημίας από κορωνοϊό σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature», τονίζει.

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκαν 71 νέα κρούσματα - 695 στο σύνολο

Όσον αφορά την κατάσταση στο «Σωτηρία» μας λέει ότι το 60% των μόνιμων πνευμονολόγων είναι άνω των 60 ετών. 

«Δουλεύουμε με ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρούς, νοσηλευτές. Και τα καταφέρνουμε. Χρειαζόμαστε μέτρα ατομικής προστασίας. Άλλοτε έχουμε. Άλλοτε δεν έχουμε. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Σήμερα είμασταν εντάξει γιατί είχαμε πάρει την ενίσχυση του Σαββάτου». 

Ποια εικόνα όμως κυριάρχησε από την σημερινή μέρα; «Λόγω του ότι αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο, ο φόβος και η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε στα μάτια όλου του προσωπικού», απαντά ο κ. Χειλάς.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top