Βοτανικός Κήπος: Η όαση πρασίνου ανοίγει ξανά για τους πολίτες

Απομακρύνθηκε η ξερή βλάστηση-Τους επόμενους μήνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις

Βοτανικός Κήπος

Ο ιστορικός χώρος του Βοτανικού Κήπου του ΕΚΠΑ, που βρίσκεται στην Ιερά Οδό, ανοίγει ξανά για τους πολίτες, με τον δήμο Αθηναίων να έχει ξεκινήσει την πρώτη παρέμβαση. 

Σήμερα το πρωί, άνθρωποι από τη Διεύθυνση Πρασίνου απομάκρυναν την ξερή βλάστηση που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου αυτός ο πνεύμονας πρασίνου έκτασης 7 στρεμμάτων  να αναμορφωθεί ριζικά και να γίνει πόλος έλξης για τους Αθηναίους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος. 

Η προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος προβλέπει τη συντήρηση και διαχείριση των δομών του Βοτανικού Κήπου και την αναβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος μέσω παρεμβάσεων των υπηρεσιών του δήμου. 

Πρώτη προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα από τα περίπου 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον κήπο. Υπάρχουν πολλά είδη δένδρων και θάμνων (μερικά πολύ μεγάλης ηλικίας), αρκετά ποώδη είδη και μικρές  τεχνητές λίμνες με υδρόβια φυτά. Στα ενδιαφέροντα φυτά του Κήπου περιλαμβάνονται ορισμένα πανύψηλα είδη Cupressus sempervirens και Washingtonia sp. και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας.

Πότε ιδρύθηκε ο Βοτανικός Κήπος

Ο Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1835 σε μία έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε Βοτανικό Κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851, αναγνωρίστηκε δε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1867. Κατόπιν, το μεγαλύτερο μέρος του Κήπου περιήλθε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μετά την ίδρυσή της το έτος 1915, στο δε Πανεπιστήμιο Αθηνών  σήμερα έχουν απομείνει  αυτά τα 7 στρέμματα που σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι με μια επίσκεψή τους εκεί.

Μπακογιάννης: «...να κάνει πιο πλούσια και πιο φωτεινή την ιστορία της Αθήνας»

«Σήμερα, μπαίνει μπροστά ένα έργο σημαντικό ως προς την κοινωνική αλλά και την ιστορική του διάσταση. Κάνουμε το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουμε τον Βοτανικό Κήπο. Να μπορούν να τον επισκέπτονται όλοι και να συνεχίσει, με την παρουσία του, να κάνει πιο πλούσια και πιο φωτεινή την ιστορία της Αθήνας» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top