Η τέχνη «παράθυρο» στο μυαλό και την καρδιά των ψυχικά ασθενών

Έργα τέχνης τρόφιμων του Δρομοκαΐτειου εκτίθενται στη Στοά Κοραή

Μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετική από τις άλλες φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον Πολυχώρο «Στοart Κοραή» έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Πρόκειται για μια σειρά εικαστικών έργων που αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητας ανθρώπων που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο και εκτίθενται μόνιμα στο ομώνυμο μουσείο του νοσηλευτικού ιδρύματος. 

Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της διοίκησης ενός εκ των δύο μεγάλων δημοσίων ψυχιατρικών νοσοκομείων της Αττικής, ώστε να φέρει σε επαφή με το ευρύ κοινό τον αθέατο κόσμο των τροφίμων του Δρομοκαΐτειου Ιδρύματος. 

Άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο, στιγματισμένοι από την κοινωνία με την ταμπέλα του «αρρώστου», «προβληματικού», του «αποκλεισμένου», ορισμένες φορές «εγκληματικού» και εν κατακλείδι του «απορριπτέου» από το σύνολο , ατόμου. 

Ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχιατρος, δραματουργος και σκηνοθέτης εξηγεί πώς κατανοούμε την ψυχική ασθένεια μέσα από την τέχνη.

Τα καλλιτεχνικά έργα που εκτίθενται αυτές τις ημέρες στο Στοart είναι δημιουργίες ψυχικά ασθενών του ιδρύματος, οι οποίοι μέσα από τη ζωγραφική εξωτερικεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο. 

Ίσως ο επισκέπτης της συγκεκριμένης έκθεσης να περιμένει να δει έργα σκοτεινά και μελαγχολικά. Αντίθετα, η πλειοψηφία των πινάκων που εκτίθενται είναι δημιουργίες φωτεινές, με έντονα χρώματα και εικόνες βγαλμένες από την καθημερινότητα. 

Εικόνες που απεικονίζουν όμορφα τοπία, παιδιά να παίζουν, μια χορευτική παράσταση μπαλέτου σε μια μεγάλη λυρική σκηνή, αλλά και εικόνων βγαλμένων μέσα από την επικαιρότητα των ημερών, όπως μια οικογένεια προσφύγων που μόλις έχουν φθάσει σε κάποιο μεγάλο λιμάνι, αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο που κάποιοι τους έταξαν. 

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι προσωπογραφίες στρατιωτικών, γυναικών και ανδρών, άλλοτε υπαρκτές και άλλοτε βγαλμένες από το υποσυνείδητο των ψυχικά ασθενών. 

Ο κ. Κρασανάκης εξηγεί αν η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για τους ψυχικά ασθενείς

Δεν πρέπει όμως να συγχέεται στο μυαλό του επισκέπτη της έκθεσης «Τέχνη και Ψυχιατρική» πως κάθε ψυχικά ασθενής, ο οποίος εξωτερικεύει τα συναισθήματα του μέσω της ζωγραφικής είναι και καλλιτέχνης. 

Στόχος της εκδήλωσης των ψυχικών τάσεων μέσω της ζωγραφικής είναι η εφαρμογή μιας εναλλακτικής αποτελεσματικής θεραπευτικής οδού. 

Για κάθε ψυχικά ασθενή η τέχνη αποτελεί έναν προσωπικό χώρο ελευθερίας που μεταγενέστερα ενσωματώθηκε στη θεραπευτική αγωγή. 

Η  έκθεση φιλοξενείται στη «Στοart Κοραή», στη Στοά Κοραή έως τις 31 Δεκεμβρίου και είναι ανοικτή καθημερινά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 10:00 π. μ. έως τις 8:00 μ.μ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top