Τουρκία: Ανυποχώρητη για τη Συρία - Απτόητη με τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ κάνουν επίδειξη δύναμης με F-15 και στέλνουν Πενς και Πομπέο

Ανυποχώρητη εμφανίζεται  η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου», ενώ κατήγγειλε την συμπόρευση κουρδικών δυνάμεων και δυνάμεων του Άσαντ, κάνοντας λόγο για «βρώμικη συμφωνία».

Tην ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του Star, Ειρήνη Ζαρκαδούλα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, από την πόλη Γκαζιάντε, 40 χλμ. μακριά από το Μάντμπιτς όπου βρίσκεται, η Τουρκία μετράει ήδη απώλειες στρατιωτών της. Δύο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σήμερα και συνολικά τέσσερις από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής στη Συρία. Ακόμη 16 Σύροι στρατιώτες που μάχονται στο πλευρό των Τούρκων έχουν σκοτωθεί.

Συρία: Η Τουρκία θέλει την εξολόθρευση των Κούρδων σε απόσταση 500 χλμ.

Ο Ερντογάν «θερίζει» αμάχους, γυναίκες και παιδιά

Συρία: Σκεπάζουν τους νεκρούς με κουβέρτες και τους φορτώνουν σε καρότσες

«Στάχτη στα μάτια» οι κυρώσεις Τραμπ εναντίον της Τουρκίας

Απτόητη η Τουρκία με την επιβολή κυρώσεων - Σημαίες ανεμίζουν στα καταστήματα

Η Τουρκία δε δείχνει να κάμπτεται με την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές ακόμα κι αν ισχύσει το εμπάργκο όπλων. Κυβερνητική πηγή αναφέρει δε, ότι το 90% των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις είναι κατασκευασμένο στην Τουρκία, αλλά και ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες να τους χρηματοδοτήσουν όπως η Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι μετά τη Βρετανία και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δε θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Το κλίμα πάντως στην Τουρκία είναι καλό, αν κρίνει κανείς από τη πληθώρα σημαιών που ανεμίζουν στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, από τη μέρα έναρξης της στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.

«Επίδειξη δύναμης» των ΗΠΑ: Έστειλαν F-15 εναντίον στρατευμάτων

Ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε «επίδειξη δύναμης» στη Συρία, καθώς μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εξελίσσεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία αισθάνθηκαν πως οι προσκείμενοι στην Άγκυρα μαχητές βρέθηκαν πολύ κοντά. Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, συμπλήρωσε ο αξιωματούχους. Το Πεντάγωνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Ο Τραμπ στέλνει Πενς και Πομπέο στην Τουρκία να διαπραγματευτούν 

Για την Τουρκία θα αναχωρήσουν σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να διαπραγματευτούν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι δύο κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, με τις μάχες να συνεχίζονται για έβδομη μέρα.

«Καλούμε για μια εκεχειρία», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση στη Συρία.

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ουάσινγκτον θα εντείνει την πίεση στην Τουρκία για να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία και θα απειλήσουν την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις για να πεισθεί για μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας συμμάχους της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων για να τιμωρήσει την Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις ποινές και συνέχισε σήμερα την επίθεσή της.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top