«Στάχτη στα μάτια» οι κυρώσεις Τραμπ εναντίον της Τουρκίας

Επικρίσεις για τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ

Έντονες επικρίσεις δέχονται τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και η ΕΕ για τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν σε βάρος της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τες ιδιαίτερα χλιαρές, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. 

Το Bloomberg χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια» τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια περιορισμού του αρνητικού αντίκτυπου που είχε η απόφασή του να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στην Άγκυρα, ώστε να ξεκινήσει την εισβολή. 

Συρία: Σκεπάζουν τους νεκρούς με κουβέρτες και τους φορτώνουν σε καρότσες

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει κυρώσεις κατά τριών υπουργών (Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας) της Τουρκίας και των υπουργείων τους. Τα πρώτα μέτρα προβλέπουν τη δέσμευση τυχόν πόρων τους στην αμερικανική επικράτεια, ενώ και οι διεθνείς συναλλαγές τους θα εμποδίζονται από εδώ και στο εξής. 

Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ: Εφτασαν στα σύνορα δυνάμεις της Δαμασκού

Θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ θα «παγώσουν» και εμπορική συμφωνία, ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με το Bloomberg πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις κυρώσεις αυτές, τις οποίες θεωρούν «χλιαρές» και ετοιμάζουν νέες πιο ισχυρές. 

Συρία: «Οι Τούρκοι κύκλωσαν εσκεμμένα με πυρά τους Αμερικανούς»

Τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος που ανήρτησε στο Twitter προκειμένου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να «τερματίσει την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Συρία: Σφοδρές μάχες – Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Σύμφωνα με τον κ. Πενς, ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Ο ίδιος ο Μάικ Πενς μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να επιχειρήσει να βάλει τέλος στην αιματοχυσία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», πρόσθεσε ο Πενς.

Σε δηλώσεις του τέλος στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος Πενς τόνισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δε θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι.

Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 15/10/19

 Η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων

Από την άλλη η ΕΕ, κατάφερε με χίλιους κόπους να συμφωνήσει σε έναν κοινό τρόπο αντίδρασης εναντίον της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών ανακοίνωσαν την αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα, αλλά όχι ένα πλήρες πανευρωπαϊκό εμπάργκο. 

Καταδίκασαν επίσης τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητές της ανοιχτά της Κύπρου. 
Ωστόσο η Βρετανία ζητούσε ηπιότερη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν, κάτι στο οποίο διαγώνησαν τόσο η απερχόμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και του διαδόχου της, Χοσέ Μπορέλ.

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ επεσήμανε ότι «το ανακοινωθέν θα είναι άχρηστο χωρίς καταδίκη». Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξεπλάγησαν που το συχνά διαιρεμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε μια κάποια κοινή γραμμή και συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη «δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις έναντι της πολιτικής εξαγωγών όπλων στην Τουρκία». 

Διπλωμάτες επεσήμαναν, σύμφωνα με το Politico, ότι οι χθεσινές αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναμένεται να έχουν την ίδια επίπτωση που θα είχε ένα επίσημο πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. Τα κράτη μέλη δε θα πωλούν πλέον οπλικά συστήματα στην Τουρκία και δε θα υπάρχει ανάγκη για μακροχρόνιες τεχνικές συναντήσεις σε επίπεδο ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο εμπάργκο. Ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουδία προχώρησαν σε αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Η Ιταλία ζητά επίσης να αφαιρεθεί η διοργάνωση του τελικού του Champions League από την Τουρκία τον ερχόμενο Μάιο. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Τραμπ - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ντοναλντ Τράμπ, τον Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο του Ιράκ, για την κατάσταση στη Βορειανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει από το Παρίσι η ανταποκρίτρια του Star, Μαρία Δεναξά, ο Γάλλος πρόεδρος τους υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη αποφυγής ανασύστασης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Παρίσι όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται πως πολλoί τζιχαντιστές θα επωφεληθούν από το χάος που έχει δημιουργηθεί στη βορεια Συρία και θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη.  

Η συνομιλία με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε» σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία «την σημαντική απόκλιση απόψεων με την Τουρκία, πάνω στις προφανείς επιπτώσεις της τουρκικής επίθεσης στη Βορειανατολική Συρία». Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο Ερντογάν εξήγησε στον πρόεδρο Μακρόν «τους στόχους της επιχείρησης» και επέστησε προσοχή σχετικά με την απειλή  που εκπροσωπούν για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι τρομοκράτες του ISIS και του κουρδικού YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού).
 
Η τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράκ περιστράφηκε κυρίως γύρω από τους «κινδύνους του ανθρωπιστικού σχεδίου και σχεδίου ασφάλειας της υπάρχουσας κατάστασης» και στα «μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, που πρέπει να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του». Ο Μακρόν όπως έγινε γνωστό, επιθυμεί την «ενίσχυση της γαλλο-ιρακινής συνεργασίας απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την τουρκική επίθεση». 
 
Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται παροπλισμένοι μετά την ανακοίνωση πως οι 1.000 περίπου Αμερικανοί στρατιώτες που υπήρχαν στην περιοχή για να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις στις μάχες κατά του ISIS, δέχθηκαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Βορειανατολική Συρία. 

Συνεχίζει ακάθεκτος ο σουλτάνος

Πάντως, παρά τις κυρώσεις το αυτί του Σουλτάνου Ερντογάν δε δείχνει να ιδρώνει. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για παράνομη και μεροληπτική στάση και διεμήνυσε πως η Τουρκία θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με την ΕΕ. Απείλησε μάλιστα ότι η Άγκυρα θα απαντήσει στην περίπτωση τυχών κυρώσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προστατεύει τρομοκράτες. 

Στη Μανμπίτζ τι επίκεντρο των μαχών

Εφιαλτικό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία ξεκίνησε ήδη τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου ήδη βρίσκονται δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. 

Οι Κούρδοι πολεμούν γενναία, αλλά μετά από έξι ημέρες σφυροκοπήματος είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν την επιβίωσή τους. Υφίστανται ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της μαζικής προσφυγιάς από τις περιοχές των μαχών, αλλά και από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν νοσοκομεία και σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο σε αμάχους, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων διευκρίνισε ότι η συνεργασία με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη.

Η VW σκέφτεται να μην ολοκληρώσει το εργοστάσιο κοντά στη Σμύρνη

Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία όμως φαίνεται πως έχει και άλλες «παράπλευρες απώλειες» για την Άγκυρα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει εργοστάσιο στην Τουρκία, όμως η εισβολή στη Συρία έκανε τη διοίκησή της να έχει δεύτερες σχέσεις. 

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να χτιστεί κοντά στη Σμύρνη. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022.

Η εφημερίδα Handelsblatt όμως αναφέρει πως η επίσημη υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του εργοστασίου θα καθυστερήσει, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα τονίζει πάντως ότι το εγχείρημα στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει προς το παρόν. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top