Συρία: «Οι Τούρκοι κύκλωσαν εσκεμμένα με πυρά τους Αμερικανούς»

Εννέα πολίτες εκτελέστηκαν – Προειδοποίηση για ανάκαμψη του ISIS

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Στοιχεία που δείχνουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία ήταν εσκεμμένη, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Washington Post. Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι το περιστατικό αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς οι Τούρκοι γνώριζαν εδώ και μήνες πως πάνω στη λοφοπλαγιά που επιβλέπει το Κομπάνι ήταν εγκατεστημένο φυλάκιο με κομάντος των ΗΠΑ.

Toυρκική εισβολή στη Συρία: Γιατί ο Ερντογάν πολεμά τους Κούρδους

Συρία: Σφοδρές μάχες – Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απωθήσει μακριά από τα σύνορα τα αμερικανικά στρατεύματα ενώ συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των Κούρδων που έχει αφήσει πίσω της πάνω από 190.000 εκτοπισμένους.

Το δημοσίευμα της «Washington Post»

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, όπου βρίσκονταν από 15 μέχρι 100 στρατιώτες με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Από το περιστατικό δεν υπήρξαν θύματα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους. Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Πενταγώνου προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ο αμερικανικός στρατός «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα», καλώντας την Τουρκία να «αποφεύγει τέτοιες ενέργειες».

Το φυλάκιο των Αμερικανών στη Συρία. Φωτογραφία: Emrah Gurel/Associated Press

Τους κύκλωσαν με πυρά

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο σοβαρά. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στη «Washington Post» αποκάλυψαν πως τα βλήματα των 155 χλ. εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δε θα το έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως η ενέργειά τους ίσως ήταν εσκεμμένη.

Η Τουρκία είπε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματα προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών.

Μετά το συμβάν οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το φυλάκιο αλλά επέστρεψαν χθες. Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS, τόνισε πως «δεν έγινε κατά λάθος» εξηγώντας πως οι Αμερικανοί είχαν δώσει στην Άγκυρα τις θέσεις τους.

«Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων», είπε. «Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι αδέσποτες σφαίρες».

Συρία: Εκτελέστηκαν εννέα πολίτες ανάμεσά τους και αρχηγός κουρδικού κόμματος

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών και των εκτοπισμένων στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χθες εκτελέστηκαν τουλάχιστον εννέα πολίτες από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα κατά των κουρδικών δυνάμεων.

«Οι εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται στέλεχος κουρδικού πολιτικού κόμματος και ο οδηγός του, σύμφωνα με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, την πολιτική πτέρυγα της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβγαλαν τον Χεβρίν Χαλάφ από τον αυτοκίνητό του και τον εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου. Στον οδηγό του επιφυλάχθηκε η ίδια τύχη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δύο βίντεο. Το πρώτο δείχνει δύο άνδρες ντυμένους με πολιτικά γονατισμένους στο έδαφος, την ώρα που ένας μαχητής δίπλα τους ανακοινώνει ότι αιχμαλωτίσθηκαν από αντάρτες της οργάνωσης Ahrar al-Sharkiya.

Στο βίντεο αυτό, στο οποίο δεν φαίνεται η εκτέλεση, αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία που δείχνει τους δύο αιχμαλώτους γονατισμένους.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, οι τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές συριακές πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επίθεση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Τα μέλη των ομάδων αυτών είναι πρώην αντάρτες που πολεμούσαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ομως, με την εξέλιξη της σύρραξης και την αποδυνάμωση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων, αυτές οι πολιτοφυλακές χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται πλέον από την Αγκυρα.

Οι εκτελέσεις ανεβάζουν στους 38 τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης, 81 κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

Μάτις: Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να «επανακάμψει»

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προειδοποιεί πως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσιγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο Μάτις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι Τζιχαντιστ΄ρς δεν έχουν ηττηθεί «και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση ώστε να μην ανανήψουν».

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top