Ποδονίφτης: Μία όαση πρασίνου στα Άνω Πατήσια

Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση ο τελευταίος ενεργός παραπόταμος της Αττικής

Μια όαση πρασίνου, ένα καταφύγιο σπάνιας χλωρίδας είναι κρυμμένο και αναξιοποίητο στην καρδιά της Αθήνας… και κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση. Ο λόγος για τον Ποδονίφτη, έναν παραπόταμο του Κηφισού, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, στα σύνορα του Δήμου Αθηναίων με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. 

Ο Ποδονίφτης αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και ερπετών

Πρόκειται για τον τελευταίο ενεργό παραπόταμο της Αττικής που ξεκινά από τις πλαγιές της Πεντέλης και καταλήγει στον Κηφισό. Ποικιλίες ψαριών, νεροχελώνες, σπάνια είδη ερπετών και ενδημικών πτηνών και μια πλούσια χλωρίδα συνθέτουν τον φυσικό του πλούτο. 

Μια όαση πρασίνου μόλις λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια

Αυτός ο κρυμμένος «θησαυρός» που βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τις πολυκατοικίες και τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδελφείας και της Αθήνας κινδυνεύει να καταστραφεί, εξαιτίας ενός αμφίσημου σχεδίου κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και της αδιαφορίας πολιτείας και κοινωνίας που έχουν μετατρέψει το ποτάμι σε σκουπιδότοπο. 

Το star.gr σάς ξεναγεί στην κοίτη του ποταμού

Το star.gr με τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Αποστολόπουλο κατέβηκε και σας ξεναγεί στην κοίτη του ποταμού. 

Ένας εντυπωσιακός περίπατος στη φύση, ουσιαστικά κάτι μεταξύ πεζοπορίας και ορειβασίας, αφού δεν υπάρχει χαραγμένο κάποιο μονοπάτι, αποκαλύπτεται μπροστά μας. 

Χελώνες, καρδερίνες, σουσουράδες, σπίνοι, αλκυόνες, πανύψηλα πλατάνια, άγριες τουλίπες και ορχιδέες συνθέτουν το φυσικό σκηνικό στον Ποδονίφτη

Το κελάρυσμα των νερών σπάει την ησυχία ανάμεσα στον ήχο των τζιτζικιών και των πουλιών που προετοιμάζονται για το μακρινό ταξίδι σε περιοχές με πιο ζεστές θερμοκρασίες. 

Χελώνες, καρδερίνες, σουσουράδες, σπίνοι, αλκυόνες, πανύψηλα πλατάνια, άγριες τουλίπες και ορχιδέες συνθέτουν το φυσικό σκηνικό. 

Ωστόσο, σ’ αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς φυσικό πλούτο υπάρχουν σκουπίδια, μπάζα και μια πολύ δυσάρεστη ενοχλητική μυρωδιά από τα αστικά λύματα κρυμμένων αποχετευτικών αγωγών και τα σκουπίδια. 

Ποδονίφτης: Ποτάμι ή υπόνομος

Παράλληλα, όπως λέει ο κύριος Αποστολόπουλος το εγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων που περιμένει ανάδοχο για να ξεκινήσει τα έργα μπορεί να οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του Ποδονίφτη. 

Κάποιοι κάτοικοι προσέφυγαν ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη

Στις 2 Οκτωβρίου συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή μερίδας κατοίκων από τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα και την Αθήνα, μαζί με τον σύλλογο Ροή, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη. 

Ζητούν την επαναχάραξη των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και την έναρξη εργασιών ανάπλασης και ανάδειξης του τελευταίου φυσικού "πρασίνου πνεύμονα" της Αθήνας. 

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια με συναντήσεις με πολιτικούς και τοπικούς φορείς και την προβολή του Ποδονίφτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ενημερωτικές καμπάνιες. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top