Απίστευτες καταγγελίες για παράνομα και επικίνδυνα ινστιτούτα αισθητικής

Λειτουργούν χωρίς άδεια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Δεν υπάρχει δρόμος στην Αθήνα που να μην έχει ένα κατάστημα για μανικιούρ – πεντικιούρ ή ένα ινστιτούτο αισθητικής για θεραπείες laser και αποτρίχωση. Άλλωστε, η ανάγκη της γυναίκας να νιώθει όμορφη και περιποιημένη έχει κάνει τις επιχειρήσεις αυτές να ανθούν ακόμα κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, όμως τελικά, καταγγελίες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν πως η επίσκεψη σε ένα κέντρο αισθητικής μπορεί να αποδειχθεί και… «επικίνδυνη αποστολή».

Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλεται, τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδεια, ή απασχολούν προσωπικό που δε διαθέτει τα απαιτούμενα πτυχία για να ασκούν το επάγγελμα του αισθητικού. 

Μιλώντας στο star.gr, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος, Ελένη Τσικούρη, αποκάλυψε ότι οι έλεγχοι σε τέτοια καταστήματα και πολυδύναμα κέντρα είναι σχεδόν καθημερινοί και βγάζουν τις περισσότερες φορές… λαβράκι. 

Υπάρχουν κέντρα αποτρίχωσης που κάνουν προσφορές σε πολύ δελεαστικές τιμές για τις γυναίκες, από τις οποίες όμως αποκρύπτουν ότι τα μηχανήματα με τα οποία κάνουν τη συνεδρία είναι κινεζικής προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και τελικά άκρως επικίνδυνα για την υγεία τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα, μολύνσεις και άλλα ζητήματα υγείας. 

Το 90% επίσης των κέντρων αισθητικής δε διαθέτουν διπλωματούχους αισθητικούς, αλλά κορίτσια που έχουν τελειώσει κάποιο ΙΕΚ ή έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο, χωρίς να διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. 

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων από τις Νομαρχίες σπάνια εντοπίζονται οι υπεύθυνοι αισθητικοί στα κέντρα αυτά, ενώ χωρίς το ανάλογο πτυχίο λειτουργούν και τα χιλιάδες καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ που έχουν φυτρώσει σαν «μανιτάρια» σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. 

Υπάρχουν καταγγελίες πως πελάτισσα κέντρου αισθητικής, η οποία έκανε αποτρίχωση για δέκα χρόνια δεν έχει απαλλαγεί από την τριχοφυΐα, ενώ όπως είπε η κ. Τσικούρη, σε αρκετές περιπτώσεις άνθρωποι, κυρίως διαβητικοί, έχασαν το πόδι τους, καθώς έπαθαν γάγγραινα από μικρόβιο που κόλλησαν από ακατάλληλα εργαλεία. 

Επίσης, στην αγορά κυκλοφορεί πλήθος ακατάλληλων προϊόντων αισθητικής, είτε αυτό αφορά στην περιποίηση προσώπου και σώματος, στην περιποίηση των μαλλιών ή των άκρων. 

Αυτό που ζητά η Ομοσπονδία Διπλωματούχων Αισθητικών είναι να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί και να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, καθώς αυτό που συμβαίνει τώρα στην αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες αγγίζει τα όρια της ασυδοσίας. 

Καλούν μάλιστα τις γυναίκες να προτιμούν πιστοποιημένα ινστιτούτα αισθητικής, και να επισκέπτονται γιατρούς δερματολόγους και πτυχιούχους αισθητικούς για τις διάφορες θεραπείες αισθητικής στις οποίες θέλουν να υποβληθούν.  

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top