Ιός Δυτικού Νείλου: Στους είκοσι οι νεκροί στην Ελλάδα

Πώς να προφυλαχθείτε

κουνούπι

Προσεχτικοί πρέπει να είμαστε με τα κουνούπια καθώς και τον Σεπτέμβριο ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζει την έντονη κυκλοφορία του. 

Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή - Τα μέτρα προφύλαξης

Ιός Δυτικού Νείλου: Οι περιοχές με τα περισσότερα μολυσμένα κουνούπια

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί είκοσι θάνατοι ασθενών με λοίμωση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών. 

Συνολικά από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και 12 Σεπτεμβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 176 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 109 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 67 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Τα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνει επίσης ότι «καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια». Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Τα μέτρα που πρέπει να πάρετε 

⎯ χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
⎯ τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
⎯ χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
⎯ απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
⎯ κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
⎯ πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
⎯ κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top