Βάσεις 2019: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Οι λίστες με τις σχολές από όλα τα πεδία

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε ανακοινώσει, γνωστοποίησε τα αποτελέσματα πριν τις 11:00 το πρωί, με την ανακοίνωση των βάσεων.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των βάσεων για το 2019 μέσα από το site του υπουργείου

Οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές

Ενδεικτικά, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ιατρική Αθήνας: 18.724 μόρια

Ψυχολογία Θεσσαλονίκης: 19.097 μόρια

Νομική Αθήνας: 18.012 μόρια

Οδοντιατρική Αθήνας: 18.026 μόρια

Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ Αθήνα: 18.241 μόρια

Αρχιτεκτονική Αθήνας: 19.050 μόρια

Σχολή Ικάρων Αθήνα: 18.121 μόρια

Οικονομικό Θεσσαλονίκης: 18.586 μόρια

Στρατολογικό Θεσσαλονίκης: 18.735 μόρια

Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής

Ενδεικτικά:

Λογιστικής και Χρηματοοικομομικής Πρέβεζα και Κοζάνη: 5.004 και 5.050 μόρια αντίστοιχα

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Κοζάνη: 5.295 μόρια

Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Αιγάλεω: 5.196 μόρια

Στατιστικής και αναλογιστικών χρηματοοικονομικών μαθηματικών Σάμος: 5.148 μόρια

Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Κατερίνη: 5.217 μόρια

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σέρρες: 5.111 μόρια

Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς: 5.305 μόρια

Γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκη: 5.580 μόρια

Ιερατικών Σπουδών Αθήνας: 5.847 μόρια

Οδηγίες για τους υποψηφίους

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης, την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

Δύο στους τρεις στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους 

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν-130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Αναλυτικότερα εξήγησε ότι η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές. 

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική  τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top