Κατάσταση συναγερμού: Aκραίος κίνδυνος για πυρκαγιά το Σάββατο

Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος στο κόκκινο

Δείτε στο video την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Star, Θοδωρή Κολυδά

Σε κατάσταση συναγερμό έχει τεθεί για αύριο ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με το meteo η άνοδος της θερμοκρασίας και η ενίσχυση των ανέμων που αναμένουμε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 θα οδηγήσει σε πολύ υψηλό έως τοπικά ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον πυρο-μετεωρολογικό δείκτη CFWI ο οποίος δείχνει πολύ υψηλές τιμές στη νότια ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρα. Φωτογραφία: meteo

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την πρόβλεψη για τον καύσωνα διαρκείας που θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ανώτατο στάδιο κινδύνου (κατηγορία 5) για τις εξής περιοχές:

•    Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

•    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

•    Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

 

 

Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

•    Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

•    Περιφέρεια Πελοποννήσου

•    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

•    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

•    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Σχοινιά

Λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου πυρκαγιάς (Κατηγορίας 5) εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινά- Μαραθώνα, του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και του ορεινού όγκου του Υμηττού. 

Η απαγόρευση αφορά στην ημέρα πρόβλεψης και έχει ισχύ από την 7η πρωϊνή της 10ης Αυγούστου έως την 7η πρωϊνή της 11ης Αυγούστου. 

Παρακαλείται το κοινό να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών που θα περιπολούν στις ανωτέρω προστατευόμενες από το Δίκτυο Natura 2000 περιοχές και στις οποίες θα απαγορεύεται η πρόσβαση και η διέλευση οχημάτων και πεζών.

Στο Σχοινιά αναμένεται να ισχύσουν μέτρα ασφαλειας με απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Αυξημένη ετοιμότητα - Τι να προσέχουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Επίσης, έχουν ενημερωθεί και οι Ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από την ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάσταση συναγερμού, αλλά και στην κατηγορία κινδύνου 4, εκτός των άλλων, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top