Ιός του Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί στην Ελλάδα

Πώς μεταδίδεται και πώς μπορείτε να προστατευτείτε

κουνουπι

Δύο ακόμα θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, ανεβάζοντας στους τέσσερις τους νεκρούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, που προσβλήθηκαν από τον ιό και κατέληξαν λόγω επιπλοκών.

Από την αρχή της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης, μέχρι τις 08/08/2019, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. 

Μέχρι και σήμερα, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε απλές κλίνες), έχουν λάβει εξιτήριο 18 και 3 δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν. 

Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης (6), Καβάλας (5), Λάρισας (6) και Ανατολικής Αττικής (6). 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, έως τις 02/08/2019, έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου, σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου και σε οικισμό του Δήμου Σοφάδων. 

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όπως για παράδειγμα την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας είναι:

  • Τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια
  • Η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια
  • Η χρήση σήτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών
  • Η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης 
  • Η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top