Κακοκαιρία: Νεκροί, τραυματίες και εικόνες βιβλικής καταστροφής

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Χαλκιδική

Τραγικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πηγές τις Πυροσβεστικής, στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής υπάρχει μία νεκρή 54χρονη γυναίκα και δύο τραυματίες από πτώση στέγης λόγω της σφοδρότατης καταιγίδας που έπληξε την κεντρική Μακεδονία το βράδυ της Τετάρτης.

Δύο ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στη Σωζόπολη, ενός 39χρονου κι ενός παιδιού μόλις δύο ετών.

O μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, στη σελίδα του στο Facebook ανέφερε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.

Η ΕΡΤ από την πλευρά της μετέδωσε πως υπάρχουν τρεις νεκροί στην βόρεια Ελλάδα από την σφοδρή κακοκαιρία και τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι.

«Σφοδρή κακοκαιρία με τρεις νεκρούς και πληροφορίες για άλλους δύο στη Χαλκιδική, ανάμεσά τους ένα δίχρονο αγοράκι. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος, ενώ 20 άτομα απεγκλωβίστηκαν στη Σιθωνία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν έως τις 6 το πρωί», έγραφε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση έχουν πέσει πολλά δένδρα πάνω σε αυτοκίνητα και στέγες σπιτιών. Κλιμάκια της πυροσβεστικής βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία .

Από νωρίς το βράδυ άρχισαν οι σφοδρές καταιγίδες

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν  από τη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ της Τετάρτη άνοιξαν οι ουρανοί, οι άνεμοι έπνεαν με πολλά μποφόρ και οι αστραπές και οι βροντές έδιναν και έπαιρναν. 

Σύμφωνα με το Wepost αρκετοί δρόμοι στη συμπρωτεύουσα πλημμύρισαν και θύμιζαν ποτάμια. 

Καταστροφές στη Χακιδική

Κολόνα της ΔΕΗ έπεσε στον δρόμο της Χαλκιδικής προς Θεσσαλονίκη από τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και να κοπεί το δίκτυο των κινητών τηλεφώνων. 

Θεομηνία στη Χαλκιδική - Βίντεο GR Times

Εν τω μεταξύ, ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής – δηλαδή την Κασσάνδρα και την Σιθωνία – με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Τα περισσότερα προβλήματα διαπιστώνονται στην Ηράκλεια όπου σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση μαζί με τον ανεμοστρόβιλο, όπως και στα Μουδανιά και στις γύρω περιοχές. Ο ανεμοστρόβιλος ήταν πιο έντονος στη Νικήτη.

Αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα ενώ το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ανοιχτό.

Συνεργεία της ΔΕΗ σπεύδουν για να διορθώσουν τις βλάβες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν τηλεφωνήματα για εγκλωβισμένους ανθρώπους. 

Προβλήματα και στη Θράκη

Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Ανεμοστρόβιλος στην Αλίαρτο

Την ίδια ώρα βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε η Αλίαρτο από το πέρασμα ισχυρού ανεμοστρόβιλου που διήρκησε τρία λεπτά. 

Καταστροφές στην Κοπαΐδα από τον Ανεμοστρόβιλο - φωτογραφία: Lamianow

Οι ισχυροί άνεμοι που τον συνόδευαν ξερίζωσαν δέντρα, στύλους του ΟΤΕ, παρέσυραν κάδους απορριμμάτων και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. 

Ο ανεμοστρόβιλος τα σάρωσε όλα στο πέρασμά του - φωτογραφία: Lamianow

Συνεργεία του δήμου κινητοποιήθηκαν για να ανοίξουν δρόμους, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και ηλεκτρολόγοι αποκατέστησαν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ηλεκτροδότηση. 

Αλλάζει εντελώς ο καιρός: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ διευκρινίζει ότι τα σποραδικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (10-07-2019) θα ενταθούν και οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν θα είναι τοπικά πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από ριπαίους θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Θεομηνία στη Θεσσαλία: Χαλάζι και καταιγίδες σε Ζαγορά και Τύρναβο

Τα πιο έντονα φαινόμενα την Τετάρτη (10-07-2019) θα εκδηλωθούν από τις 21:00 έως και τα μεσάνυχτα στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι βροχοπτώσεις θα είναι εντονότερες από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10-07-2019) μέχρι και την Πέμπτη στις 03:00 το πρωί και θα επηρεαστούν περισσότερο οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται οι υπόλοιπες βόρειες περιοχές.

Πρέπει να τονιστεί ότι έως και τα ξημερώματα της Πέμπτης (11-07-2019), από 03:00 έως 06:00 πμ, το μέτωπο των ισχυρών καταιγίδων θα κινηθεί νοτιότερα και θα επηρεαστούν η Ημαθία, η Πιερία, οι Βόρειες Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια καθώς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν στο Βόρειο Αιγαίο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος από τις 09:00 το πρωί και μετά.

Η ΕΜΥ ακόμη πληροφορεί πως αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθει με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top