Παναγία Πορταΐτισσα Αγ.Όρους: Έπιασαν τον Ρουμάνο που έκλεψε τα τάματα

Ο κλέφτης είχε κρυφτε μέσα και δεν έγινε αντιληπτός από τους μοναχούς

Στόχος ληστείας έγινε τα ξημερώματα η Παναγία η Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων, ένα από τα σπανιότερα και σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους. Από την κινητοποίηση των αρχών εντοπίστηκε ο δράστης και τα δεκάδες τάματα των πιστών επέστρεψαν στην θέση τους.

Ο δράστης συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης από αστυνομικούς του Α.Τ του Αγίου Όρους και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής. 
Πρόκειται για έναν 56χρονο αλλοδαπό, ρουμάνικης καταγωγής. Τα τάματα βρέθηκαν και θα αποδοθούν στην ιερά Μονή. 

Τα ξημερώματα ο μοναχός που ανάβει το καντήλι της  θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας διαπίστωσε ότι είχαν κλαπεί τα τάματα και τα τιμαλφή. Ανάμεσά τους και αρχαία φλουριά ανεκτίμητης αξίας.

«Ο δράστης  σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή  άφησε πατημασιές  πάνω σε ένα στασίδι από όπου βρέθηκε ακόμη και ο αριθμός του παπουτσιού του και αργότερα με αυτό  η αστυνομία βρήκε τα πατήματά του στην περιοχή του δάσους γύρω από την μονή Ιβήρων» εξήγησε ο Κωστής Δημτσάς, πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. 

Η εικόνα  έχει διαστάσεις 1 μέτρο και 37εκατοστά ύψος και 94 εκατοστά  πλάτος, ενώ ζυγίζει  96 κιλά μαζί με τα αφιερώματα. Φυλάσσεται εντός του καθολικού της μονής, σε ένα μικρό παρεκκλήσι σε ειδικό προστατευόμενο νάρθηκα. Ο ληστής σύμφωνα με τις αρχές κρύφτηκε μέσα και δεν έγινε αντιληπτός από τους μοναχούς όταν κλείδωσαν τον ναό.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό κάνοντας σε κάθε μονοπάτι διαφυγής προς τη θάλασσα, ενώ το λιμενικό απέκλεισε την πρόσβαση με περιπολικά σκάφη που έφτασαν από το λιμάνι της Δάφνης. Ο ιερόσυλος εγκλωβίστηκε τελικά σε μια χαράδρα, ενώ πέταξε τα κειμήλια που είχε τοποθετήσει σε μια τσάντα.

«Είναι δυστύχημα το ότι κάτι τέτοιο συνέβη στο Άγιον Όρος, είχαμε συνηθίσει να το ακούμε στις ενορίες των πόλεων και των χωριών, όμως δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο στο Άγιο Όρος» δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου.

Στις 20 μονές του Αγίου Όρους υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν είναι η μοναδική κλοπή που σημειώνεται στο περιβόλι της Παναγιάς.

«Το τελευταίο διάστημα  έχουν παρουσιαστεί  και άλλες δυο σοβαρές κλοπές στο Άγιον Όρος και υπάρχουν σκέψεις ότι μπορεί να είναι ο ίδιος δράστης» ανέφερε ο κ.Δημτσάς.

Παναγία η Πορταΐτισσα – Φύλακας του Αγίου Όρους

Από τον 9ο αιώνα ξεκινά η ιστορία της μεγαλοπρεπούς εικόνας της Πορταΐτισσας, που θεωρείται  προστάτιδα της μοναστικής πολιτείας. Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγει ποτέ από το Άγιον Όρος. Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της, το Άγιον Όρος θα είναι αλώβητο.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top