Γαλάζιες Σημαίες: Ποιες περιοχές έχουν τις καλύτερες παραλίες

Θα κυματίζουν σε 515 ακτές

Γαλάζια σημαία

Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως κατέλαβε για μια ακόμα χρονιά η Ελλάδα όσον αφορά στην καταλληλότητα των ακτών της, καθώς φέτος 515 Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν σε ισάριθμες ακτές, όπως επίσης σε 15 μαρίνες και σε τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού. 

Η χώρα μας για το 2019 κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων και στις 47 χώρες, ενώ η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού. 

Στην Ελλάδα, την πρώτη θέση με 85 σημαίες καταλαμβάνει η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής και ακολουθεί η Ρόδος με 39 Γαλάζιες Σημαίες, και η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου με 37.

Οι παραλίες της Κρήτης για μια ακόμα χρονιά ξεχωρίζουν, καθώς στην πρώτη πεντάδα με της Γαλάζιες Σημαίες βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ηρακλείου. 

Ακολουθούν επίσης οι παραλίες της Αττικής, του Ρεθύμνου, της Κεφαλλονιάς, της Χίου, κ.α.

Μία παραλία παίρνει «Γαλάζια Σημαία» κυρίως αν η ποιότητα των υδάτων σε αυτή είναι «Εξαιρετική». Αυτό παρακολουθεί κάθε χρόνο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από εργαστήρια που έχουν την πιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. 

Εκτός από την ποιότητα των υδάτων, για να κυματίσει η σημαία σε μια ακτή θα πρέπει συνολικά να τηρούνται 33 κριτήρια. Αντιστοίχως, για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 38 και για τα σκάφη 51. 

Τα κριτήρια αυτά αφορούν στην καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η βράβευση διαρκεί ένα χρόνο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top