Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις απειλές του Ρουβίκωνα

Ποια είναι η στάση των δικαστών απέναντι στην απειλή χρήσης βίας

Σκληρή απάντηση δίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Ρουβίκωνα. Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση ηγετικού στελέχους της αναρχικής συλλογικότητας στο Facebook, προειδοποιώντας πως «όλα θα κοκκινίσουν», ενόψει της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου Βόλου για την άδεια Κουφοντίνα απειλώντας τους δικαστές. 

Η Ένωση απαντά ότι «η απειλή χρήσης βίας προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των ατόμων συνιστά κλασική φασιστική μέθοδο» και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας των λειτουργών της επισημαινοντας ότι η βούληση των δικαστών δεν κάμπτεται. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Στη Δημοκρατία υπάρχουν όρια για να μπορεί αυτή να λειτουργεί ως ιδανικό πολίτευμα για όλους και όχι για λίγους. Προχθές εκτοξεύτηκαν βαριές απειλές σε βάρος δικαστικών λειτουργών μέσω διαδικτύου από ηγετικό στέλεχος αναρχικής ομάδας. Για πολύ καιρό τώρα η Ένωσή μας έδειξε αρκετά δείγματα ανεκτικότητας και κατανόησης σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας ατόμων και συλλογικοτήτων που έγιναν ακόμα και μέσα σε Δικαστήρια της Χώρας.

Αναγνωρίζουμε τόσο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών όσο και την κοινωνική ανάγκη της νόμιμης διαμαρτυρίας σε κάθε μορφή εξουσίας, φυσικά και της δικαστικής. Ωστόσο η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών, που καλούνται να λάβουν μια απόφαση όχι μόνο είναι αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, αλλά δυσφημεί και πλήττει ανυπολόγιστα τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας.

Η απειλή χρήσης βίας προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των ατόμων συνιστά κλασική φασιστική μέθοδο. Είναι ωστόσο ατελέσφορη γιατί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απέδειξαν στην πράξη ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στη συνείδησή τους. Καθήκον της Πολιτείας είναι να περιφρουρήσει τους λειτουργούς της, να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες απειλές που συνιστούν πρόκληση για τη Δημοκρατία».

Κατερίνα Παπακώστα: «Στη Δημοκρατία δε χωράνε φασίζουσες νοοτροπίες»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου απαντώντας στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τις απειλές του Ρουβίκωνα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Δημοκρατία είναι ισχυρή, παρότι αμύνεται πάντα, δεν επιτίθεται στους πολεμίους της, διότι τα ισχυρά όπλα της είναι το Σύνταγμα, οι Νόμοι, η εμπεδωμένη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών και το Κράτος Δικαίου.

Υπό την έννοια λοιπόν αυτή, η Πολιτεία περιφρουρεί τους λειτουργούς της και ιδίως τους δικαστικούς λειτουργούς, στην ακώλυτη άσκηση του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος δίχως αστερίσκους.

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στην Δημοκρατία, έχει ως όριό του την μη πρόκληση του δημοκρατικού αισθήματος των πολιτών και την μη απειλή χρήσης βίας η οποία στοχεύει την ελεύθερη βούληση των θεσμικών παραγόντων της Δημοκρατίας.

Αυτή η συμπεριφορά συνιστά παθογένεια και συναρτάται απολύτως με φασίζουσες νοοτροπίες οι οποίες δεν χωράνε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top