Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά

Πώς κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ πορεία πραγματοποίησαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες.

«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τον σοσιαλισμό. Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού με τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

«Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του εργατικού κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης. 

Από την πλευρά η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.».

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις διοργάνωσαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Χωρίς λεωφορεία τρόλεϊ και τρένα – Πώς θα κινηθούν μετρό και τραμ

Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί και από τον Προαστιακό λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και το Τραμ από την άλλη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας τα δρομολόγια θα είναι αραιά, ακολουθώντας το πρόγραμμα της Κυριακής. 

Να σημειωθεί ότι στη γραμμή 3 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθόλη της διάρκεια της ημέρας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια θα είναι και τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων. Έτσι από τις 00:01 τα ξημερώματα έως και τις 24:00 τα μεσάνυχτα δε θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top