Ολοκληρώθηκε η δίκη των «Πυρήνων Της Φωτιάς»

Μειώθηκαν οι ποινές των κατηγορούμενων

Εφετείο

Ολοκληρώθηκε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού η κατ’ έφεση δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσίες Πυρήνων της Φωτιάς» ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, για από κοινού προμήθεια, κατασκευή και κατοχή όπλων, για από κοινού κατοχή πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών όπλων και μηχανισμών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων .

Ελέγχονταν ως υπαίτιοι της ματαίωσης της έκτισης ποινής του Χριστόδουλου Ξηρού, για τοποθέτηση εκρηκτικών στη Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού και Α.Τ. Ιτέας και για απόπειρες ανθρωποκτονίας των ευρισκόμενων εκεί αστυνομικών, καθώς και για το σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Τι προέβλεπε το σχέδιο «Γοργοπόταμος»

Οι εμπλεκόμενοι θα επιχειρούσαν να βοηθήσουν στην απόδραση συνεργών τους από τις Φυλακές Κορυδαλλού μέσω τοποθέτησης ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού εντός βαν παρκαρισμένου έξω από τις Φυλακές, το οποίο και θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση εξωτερικού τοίχου των Φυλακών.

Το σχέδιο ανακάλυψαν οι αρχές μετά από αποκρυπτογράφηση των επιστολών, στην οποία προέβη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίες βρέθηκαν στο σπίτι του Χριστόδουλου Ξηρού μετά τη σύλληψη του. Οι κατηγορούμενοι αναφέρονταν σε αυτές κυρίως με ψευδώνυμα (Κώστας, Στέλιος, Ιάσωνας κ.λ.π.) ενώ στα γραφόμενα τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γραφή, μεταξύ άλλων και αριθμούς, ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εφοδιάστηκε για τις έρευνες της ειδικό λεξικό, ώστε να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει την επικοινωνία μέσω των επιστολών, που είχαν οι κατηγορούμενοι.

Οι επιστολές είχαν να κάνουν με ελεύθερα και κρατούμενα μέλη της οργάνωσης και αυτός ήταν αποκλειστικά ο κώδικας επικοινωνίας τους.
Πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και τα 140 έτη, με εκτιτέα τα 25, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων είχαν ηπιότερη ποινική μεταχείριση, αναλόγως με το ρόλο που αποδόθηκε στον καθένα από το Πρωτόδικο Δικαστήριο.

Σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επέφερε μείωση των ποινών των καταδικασθέντων. Τα μέλη της οργάνωσης καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 50 ετών κάθειρξης, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός σε ποινή άνω των 60 ετών. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ηπιότερες ποινές, ακόμα και σε πλημμεληματικές, αναλόγως του βαθμού συμμετοχής τους, ενώ κάποιοι αποφασίστηκε ότι δεν είχαν ουδεμία συμμετοχή με τη ΣΠΦ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 27 χρόνια κάθειρξης και εν τέλει καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών,  εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους καθώς μέσα από μια μακρά διαδικασία αποδείχτηκε ο εντελώς περιορισμένος ρόλος του στην απλή υποβοήθηση της οργάνωσης και όχι στην ενεργό και κρίσιμη συμμετοχή αυτού στις όποιες πράξεις καταλογίστηκαν. 

«Εξαφανίστηκε η πρωτόδικη εξοντωτική ποινή 27 ετών, που του είχε επιβληθεί και μειώθηκε σε 7 χρόνια κάθειρξης, γεγονός που του χαρίζει την ελευθερία του. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση στην οποία οδηγήθηκε το Δικαστήριο απαλλάσσοντας αυτόν από το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπισε και εν τέλει καταδικάστηκε πρωτόδικα και μετατρέποντας την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση σε αυτήν της υποβοήθησης κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό. Πέραν της ορθότητας της απόφασης, η ικανοποίηση μας εδράζεται και στο ότι μετά από τη μακροχρόνια κράτηση του αποφυλακίζεται και επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του», υπογράμμισαν.  

 

Ρεπορτάζ: Τασούλα Παπανικολάου


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top