199: Οι διάλογοι της ντροπής οργίζουν τους κατοίκους στο Μάτι

Χάος, ανοργανωσιά και έλλειψη σχεδίου

Η δημοσιοποίηση των διαλόγων των τηλεφωνητών του 199 τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, έχουν εξοργίσει το πανελλήνιο. Όπως μαρτυρούν οι διάλογοι της ντροπής, σε πολλές περιπτώσεις χλεύαζαν και προσέβαλαν τους απεγνωσμένους κατοίκους.

Η φωτιά γλείφει τις μάντρες των σπιτιών τους, οι καπνοί μπαίνουν μέσα και τους πνίγουν.. κρατούν στην αγκαλιά τα μωρά τους, έχουν δίπλα τους ηλικιωμένους ανθρώπους… Τηλεφωνούν στο 199, θέλουν να ακούσουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ότι κάποιος θα είναι εκεί σε λίγα λεπτά για να τους σώσει.. οι απαντήσεις όμως σοκάρουν...

Συνομιλία χειριστή Πυροσβεστικής και πολίτη

- Έρχονται κυρία μου, έρχονται… Το κέρατό μου… έρχονται…Αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε. Δεκαπέντε αυτοκίνητα  είκοσι… έρχονται. Μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα. 

- Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε.  

- Όχι, Όχι.. Τι είσαστε εσείς; Τι δεν καταλάβατε; 

- Πολίτης είμαι και έχετε υποχρέωση. Τι είσαστε; Μαγαζί σας είναι η πυροσβεστική; Δεν το κατάλαβα; 

- Κι εγώ δεν το κατάλαβα. Εντάξει, δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε! 

Οι εκπαιδευμένοι υποτίθεται χειριστές του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής τα έχουν χαμένα. Δεν ξέρουν πως να συντονίσουν την επιχείρηση. Δεν ξέρουν πως να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες. Αποδεικνύονται στην πλειοψηφία τους ανεπαρκείς.

Δείτε την εξήγηση που δίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πυροσβεστών:

«Είναι πληγή για το σώμα. καταδικάζουμε τους διαλόγους. πάνω στο άγχος του ο συνάδελφος είπε μια κουβέντα παραπάνω. αλλά δεν έχει σημασία πρέπει να ξέρουμε πως φερόμαστε στον άνθρωπο που καίγεται», είπε. 

Κι όμως οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στο Μάτι, εμβρόντητοι με τα όσα αναφέρει η εισαγγελική διάταξη δίνουν άλλη εικόνα.  Η δημοσιοποίηση των διαλόγων τις κρίσιμες ώρες εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων 

Χάος, ανοργανωσιά και έλλειψη σχεδίου

Tα στενά του Ματιού έγιναν πύρινη παγίδα για δεκάδες ανθρώπους. Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν εγκληματικό λάθος το κλείσιμο της Μαραθώνος και την εκτροπή των αυτοκινήτων στο φλεγόμενο Μάτι. Η επικοινωνία του Συντονιστικού με την Τροχαία είναι αποκαλυπτική:

- Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Στη Ραφήνα, έχω φωτιές από εκεί και πέρα. Τι είναι αυτό στον Νέο Βουτζά, χεστήκαμε…. 

- Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα μ…α, είναι να πεθάνει ο παππούς. Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα.

Οι πολίτες κάηκαν από τις πύρηνες γλώσσες της εγκατάλειψης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης που έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του αποδείχθηκε σύμφωνα με τους εισαγγελείς ανεπαρκείς.

Μετάθεση ευθυνών και απουσία επιχειρησιακού σχεδίου. 100 ζωές θυσιάστηκαν στον βωμό της προχειρότητας. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top