Εισαγγελείς για Μάτι: Δύο τραγικά λάθη κόστισαν ζωές

Οι κάτοικοι έβλεπαν αμέριμνοι τηλεόραση, κανείς δεν τους ειδοποίησε

Η έγκαιρη διαταγή εκκένωσης και η ενημέρωση του κόσμου από τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο θα είχαν σώσει ζωές επισημαίνουν οι εισαγγελείς στη διάταξη τους. Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε και η ευθύνη καταλογίζεται στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Δυο τραγικά λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές εντοπίζουν οι εισαγγελείς. Πρώτον η εκκένωση που δεν έγινε ποτέ και δεύτερον η έγκαιρη ενημέρωση των ανθρώπων που κινδύνευαν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την ώρα που η φωτιά είχε φτάσει πια στη θάλασσα καίγοντας τα πάντα τότε οι αρμόδιοι άρχισαν να κινητοποιούνται. Είχαν προειδοποιηθεί όμως για τον κίνδυνο ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με τη διάταξη των εισαγγελέων.

1ο λάθος: Η εκκένωση που δεν έγινε 

2ο λάθος: Η έγκαιρη ενημέρωση 

Λίγο αργότερα η πυρκαγιά φτάνει στη Μονή Παντοκράτορα και χωρίζεται σε δυο μέτωπα. Το ένα κατευθύνεται προς το Νέο Βουτζά. Τι κάνουν όμως οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής; Δείχνουν φονική ολιγωρία.

- Μόνο ένα περιπολικό της πυροσβεστικής έκανε καθυστερημένα αυτοψία στο μέτωπο

- Οι διοικητές των πυροσβεστικών σταθμών νόμιζαν  ότι ο καπνός είναι από την Κινέτα

- Πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο κατάσβεσης 

Ο χρόνος που περνάει θα αποτιμηθεί σε ζωές. Ο πιλότος ενημερώνει ξανά:

Αν η απόφαση για οργανωμένη εκκένωση είχε ληφθεί τότε, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί με επιτυχία θα ήταν εξαιρετικά θετικές καθώς η φωτιά έφτασε στο παραλιακό μέτωπο στις 19:00.

Εισαγγελείς: Η Δούρου υπεύθυνη για την εκκένωση αλλά είχε άγνοια 

Η Ρένα Δούρου, η οποία ήταν αρμόδια να διατάξει εκκένωση, εκείνη την ώρα αγνοούσε ακόμα και ότι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για την πολιτική προστασία έλειπε στο εξωτερικό. 

Η Εισαγγελική διάταξη 

Η κατά νόμο αρμόδια ως αντικαταστάτρια ενόψει χάρτη πρόβλεψης κινδύνου 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) έμαθε ότι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης απουσίαζε στο εξωτερικό στις 18:12.

Η Ρένα Δούρου έστειλε την περιφερειακή σύμβουλο Ιωάννα Τσούπρα στην περιοχή. Φτάνει όταν η φωτιά βρισκόταν ήδη στο Μάτι. Συναντά το δήμαρχο Ραφήνας και του λέει 

Εκείνη την ώρα ακούει για πρώτη φορά τον επικεφαλής των δυνάμεων της πυροσβεστικής να λέει ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος.

Η εισαγγελείς εκτιμούν ότι αυτός ο διάλογος στο πόδι για την εκκένωση δεν είναι ούτε εισήγηση, ούτε απόφαση και καταλήγουν ότι ήδη ήταν πολύ αργά. Επικαλούμενοι τη μορφολογία του εδάφους, τους στενούς δρόμους, τους 10.000 κάτοικους της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά ήδη είχε μπει στους οικισμούς και την απόλυτη έλλειψη συντονισμού επισημαίνουν ότι η εκκένωση εκείνη την ώρα θα είχε πιο τραγικά αποτελέσματα.

Δήμαρχος έκανε μόνος του εκκένωση με επιτυχία στην Κινέτα 

Οι εισαγγελείς καταρρίπτουν και το επιχείρημα της Περιφέρειας ότι ποτέ η πυροσβεστική δεν έκανε σαφή εισήγηση εκκένωσης τονίζοντας

Την ίδια μέρα στη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέττας έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου δημάρχου απομάκρυνση των κατοίκων τριών κοινοτήτων χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική εισήγηση της πυροσβεστικής κι έτσι δεν υπήρχαν τραγικές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων.

Οι κάτοικοι έβλεπαν αμέριμνοι τηλεόραση, κανείς δεν τους ειδοποίησε

Στην περιφερειάρχη οι εισαγγελείς καταλογίζουν και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τον κίνδυνο που ερχόταν.

Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν ανύποπτοι στην τηλεόραση ρεπορτάζ για την πυρκαγιά και η φωτιά ήταν σε ελάχιστη απόσταση από το σπίτι τους... Αν είχε κατ' ελάχιστο λειτουργήσει το σύστημα πολιτικής προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ενημέρωσης οι κάτοικοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα κι έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους. 

Κούγιας: «Δεν θα πάει κανείς φυλακή»

Κι όμως  ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR προέβλεψε ότι κανείς τελικά δεν θα μπει φυλακή.

«Επειδή τα αδικήματα είναι πλημμελήματα δεν υπάρχει περίπτωση κανείς από αυτούς να πάει Θα υπάρξουν τιμωρίες. Αν είναι ποινές 100 ανθρωποκτονιών δεν είναι πρόστιμο. Είναι κολοσσιαία τα ποσά για να εξαγοράσει τις ποινές».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top