Λέκκας: «Πρωτόγνωρα δεδομένα των καταστροφών στην Κρήτη»

Ο καθηγητής Γεωλογίας ξεκαθαρίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι πληγές που άφησε πίσω της η σαρωτική κακοκαιρία στη Δυτική Κρήτη δε λένε να κλείσουν. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε αυτοψία στην περιοχή και ξεκαθαρίζει  τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Το φράγμα Αποσελέμη που εκτείνεται από το Ηράκλειο της Κρήτης μέχρι τον Άγιο Νικόλαο έχει γεμίσει με πάνω από 25 εκ. κυβικά νερού. Ο ταμιευτήρας του δοκιμάζεται και οι εικόνες είναι ενδεικτικές της τεράστιας εισροής νερού που δέχτηκε…

Λέκκας: «Πρωτόγνωρα δεδομένα των καταστροφών στην Κρήτη»

Ο πρόεδρος του αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας,  έκανε αυτοψία στις περιοχές και εντόπισε νέους κινδύνους.

«Έχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενο που σηματοδοτούν, σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς, την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δούμε τα θέματα της εμπλοκής των υδρομετεωρολογικών κινδύνων με των γεωδυναμικών. Πρόκειται για κινδύνους που βρίσκουν σαν επαφή την επιφάνεια του εδάφους και πια οι διεργασίες είναι και πάνω από την επιφάνεια και κάτω…»

Στα Χανιά η κατάσταση στην ενδοχώρα εξακολουθεί να είναι χαοτική. Στα Μέσκλα του δήμου Πλατανιά,  ο ποταμός έχει εξαφανίσει τον δρόμο.

Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ζητούν την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και των άλλων ζημιών και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια Χανίων. Ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης,  τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που ξεκίνησαν κι αυτές που έχουν δρομολογηθεί.

Στο μεταξύ προχωράει η κατασκευή της στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέιλι στον δήμο Πλατανιά, αλλά θα χρειαστεί τεχνικός έλεγχος για να δοθεί στην κυκλοφορία. Για την πλήρη αποκατάσταση του επαρχιακού και οδικού δικτύου στα ορεινά και ημιορεινά χωριά θα απαιτηθούν μήνες.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top