Ανοιξιάτικος Μάρτης: 20αρια και ηλιοφάνεια όλη την εβδομάδα

Μέχρι και οκτώ βαθμούς πάνω από το μέσο όρο της εποχής η θερμοκρασία

καιρος

Mετά τις πολικές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που «σάρωσαν» σχεδόν όλη τη χώρα, η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μας φέρνει και επίσημα την Άνοιξη με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, ο Μάρτης –τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του- δε θα είναι γδάρτης αλλά… άκρως ανοιξιάτικος.

Όπως αναφέρει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, από σήμερα και όλη την εβδομάδα έρχονται 20αρια με τοπικές νεφώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, η θερμοκρασία θα τραβήξει την ανηφόρα, οι βροχοπτώσεις θα σταματήσουν και οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Μάλιστα, αν και τη Δευτέρα θα σημειωθούν περίπου οι ίδιες θερμοκρασίες με την Κυριακή, από την Τρίτη και έπειτα η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει άνοδο.

Θερμοκρασίες υψληότερες από τη μέση τιμή για την εποχή

Ακόμη και 8 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από τη μέση τιμή για την εποχή θα δείξουν τα θερμόμετρα από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και στη συνέχεια αφού κατά τόπου ο υδράργυρος ίσως ξεπεράσει για λίγο ακόμη και τους 20 βαθμούς κελσίου. Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες πεδινές (και όχι μόνο) περιοχές της χώρας θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικες.

Σχετικό κρύο νωρίς το πρωί στα ορεινά-ημιορεινά

Aν και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο, ο υδράργυρος θα πέφτει σε χαμηλές τιμές νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Αυτό σημαίνει ότι κυρίως το πρωινό της Δευτέρας και της Τρίτης η θερμοκρασία θα πέσει και λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου στα ορεινότερα ηπειρωτικά τμήματα. Ευτυχώς όμως, ακόμη και εκεί, το μεσημεράκι ο καιρός θα ζεσταίνει αρκετά σε όλα αυτά τα τμήματα.

Εναλλαγή τοπικών νεφώσεων με διαστήματα ηλιοφάνειας

Μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας, έρχονται και κατά τόπους τοπικές ομίχλες τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά αλλά και τοπικές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα με μεγάλα ανοίγματα στον ουρανό. Επομένως, μην αναμένεται μόνο ηλιοφάνεια και αίθριο καιρό καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κατά περιόδους οι λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα θα πυκνώνουν (κυρίως από την Τετάρτη), όμως δεν αναμένονται βροχές.

Σύμμαχοι οι άνεμοι για τα θαλασσινά ταξίδια

Μέχρι και την Τρίτη θα επικρατήσουν βοριάδες στα πελάγη. Από την Τετάρτη και έπειτα θα στραφούν σε νότιους. Όμως σε καμία θαλάσσια περιοχή της χώρας η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπερνά τα 4-5 και πολύ τοπικά ίσως και τα 6 μποφόρ στα ανοιχτά με αποτέλεσμα τα θαλασσινά σας ταξίδια να γίνουν με τις καλύτερες συνθήκες.

Καλός ο καιρός μέχρι και την Παρασκευή

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα είναι καλός ολόκληρη την εβδομάδα που έρχεται. Άρα έως και την Παρασκευή θα επικρατήσει ο καιρός που ανέλυσα παραπάνω. Για τη συνέχεια θα δούμε, θα συνεχίσει ο Μάρτης να είναι ανοιξιάτικος ή θα επιστρέψει το κρύο; Όλα αυτά θα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες, καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο καιρός της Δευτέρας 

Σήμερα περιμένουμε τοπικές νεφώσεις στο Αιγαίο, τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά. Λίγες τοπικές βροχές θα πέσουν κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο και τις παράκτιες προς αυτό περιοχές, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 3 έως 14, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 4 έως 16, στα νότια ηπειρωτικά από 6 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 15 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και από το απόγευμα από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς.

 Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα ανά περιοχή 

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς. Βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελαχίστη κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και τα νότια, παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 η 4 πρόσκαιρα το πρωινές στα νότια βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελαχίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις μέχρι το απογευματινές με πιθανότητα τοπικών βρόχων.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα ανατολικά έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βραδύ σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα νοτιοανατολικά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τρίτη 05-03-2019 

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, τα νότια και από το απογευματινές στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Άνεμοι: στα βόρεια πελάγη από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί 4 με 5 στα νότια βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top