"Πόλεμος" στην οινοποιία: Εμφανίστηκαν σκοπιανά κρασιά ως "Macedon"

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει

Ανάστατοι εκατοντάδες εξαγωγείς στη Μακεδονία. Η επιτροπή για τη διευθέτηση των εμπορικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών αφήνει ομιχλώδες τοπίο για τη χρήση στα προϊόντα του ονόματος «Μακεδονικός, Μακεδονική, Μακεδονικό». Ιδιαίτερα οι οινοπαραγωγοί της κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζονται για εμπορικό και νομικό πόλεμο με τους γείτονες των Σκοπίων. 

Την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών συζητιέται στη Βουλή, οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Το σκοπιανό κρασί “Pino Noir” ονομάζεται Μακεδονικό. Στο πίσω μέρος ο παραγωγός αναφέρει ότι το ονόμασε έτσι προς τιμή του μεγάλου Αλεξάνδρου και προέρχεται από τα βουνά της βόρειας αρχαίας Ελλάδας. Κάπου στο μέσο της ετικέτας καταγράφεται ότι είναι προϊόν της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δηλαδή των Σκοπίων. Η απόλυτη σύγχυση για τον καταναλωτή.

Οι αμπελώνες της Μακεδονικής γης βγάζουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Οι οινοποιοί φοβούνται ότι οι ανταγωνιστές από τα Σκόπια θα εκμεταλευτούν αυτή τη φήμη και θα βλάψουν ελληνική οινοποιία.

Για πολλούς ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει.

200 οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα, περίπου 1000 ετικέτες κρασιών. Μόνο στη ζώνη της Νάουσας, 48 κρασιά φέρουν το όνομα Μακεδονικός και έχουν προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη Μακεδονία.

Οι εκπρόσωποι του γεωτεχνικού επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Σε συναγερμό βρίσκονται όλοι οι παραγωγοί αγροτοδιατροφικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top