Λέσβος: Πέθανε η μία από τις τρεις γιαγιάδες που είχαν προταθεί για Νόμπελ

Η φωτογραφία τους έκανε τον γύρο του κόσμου

Φωτογραφία Facebook/Λευτέρης Παρτσάλης/https://www.facebook.com/lefteris.partsalis/

Η γιαγιά Μαρίτσα, η μία από τις τρεις γυναίκες από τη Λέσβο που έγινε σύμβολο την περίοδο της έκρηξης της προσφυγικής κρίσης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. 

Η κηδεία της Μαρίτσας Μαυραπίδη θα γίνει αύριο Πέμπτη στην Σκάλα Συκαμιάς, όπου θα την τιμήσουν οι συγχωριανοί της, οι οποίοι μιλούν για μια γυναίκα που τους έκανε περήφανους.

Η γιαγιά Μαρίτσα και δύο ακόμα συγχωριανές της έγιναν διάσημες σε ολόκληρο τον κόσμο τον Οκτώβριο του 2015 όταν η φωτογραφία που τράβηξε ο Λευτέρης Παρτσάλης έγινε viral κι εκείνες ανακηρύχθηκαν σύμβολα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.

Μάλιστα το 2016 είχαν προταθεί και για το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά το έχασαν από τον Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ο οποίος είχε υπογράψει την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την ένοπλη οργάνωση FARC.

Στη φωτογραφία αυτή, η κυρία Μαρίτσα, η κυρία Ευστρατία και η κυρία Μηλίτσα κάθονται η μία δίπλα στην άλλη στο δρόμο του χωριού τους και ταΐζουν με το μπιμπερό ένα μωρό προσφυγόπουλο που μόλις είχε διασωθεί από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. 

Οι τρεις γυναίκες, όπως είχαν δηλώσει τραγουδούσαν στο μωρό, κι εκείνο ήπιε το γάλα του μονορούφι. 

Για το περιστατικό και το πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία η ίδια η γιαγιά Μαρίτσα είχε πει στο Lesvosnews:

Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top