Έρχεται πολικό ψύχος από την Πέμπτη – Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 50 ατόμων στη Φθιώτιδα

Μπορεί από αύριο να υπάρξει μια μικρή βελτίωση στον καιρό, όμως από Τετάρτη καταφτάνει η «Σοφία» με άγριες διαθέσεις φέρνοντας δριμύ πολικό ψύχος. 

Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος «από την Πέμπτη το πολικό εξπρές φτάνει στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι στιγμές που θα βιώσουν αρκετοί από τους κατοίκους της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας θα είναι σχεδόν ιστορικές. Μόλις ξαστερώνει στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο θα γράφει -17 βαθμούς Κελσίου!

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο  καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα σαρώσουν ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις

Από την Πέμπτη κιόλας οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πολύ πυκνές κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Και εννοείται ότι στις περισσότερες περιοχές από αυτά τα διαμερίσματα θα χιονίζει έως και τα πεδινά - παραθαλάσσια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των οδηγών και ασφαλώς μετά από κάποια στιγμή θα μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αλυσίδες.

Δριμύ ψύχος θα σαρώσει την Ελλάδα

Από την Πέμπτη και έπειτα και ειδικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το ψύχος θα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε πολλά από τα νησιά των Επτανήσων αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Προφανώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή και μετά, θα υπάρξουν ορεινές περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -17 βαθμούς Κελσίου! 

Χιόνια και στα νησιά

Μετά την Πέμπτη φαίνεται ότι και πολλά από τα νησιά του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Χιόνια σε Αττική - Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χιονίσει από την Πέμπτη και έπειτα. Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και «χιονοεκπλήξεις» μέσα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα σας το πω από αύριο με περισσότερη σιγουριά. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που «βλέπουν» προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Το ψύχος έρχεται από την Πέμπτη, αλλά θα είναι παρατεταμένο

Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας «ταλαιπωρήσει» -ενδεικτικά πάντα- μέχρι και περίπου τις 9-10 Ιανουαρίου.  

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 50 ατόμων σε ξενοδοχείο στο Γαρδίκι

Κι ενώ αναμένουμε την απειλητική «Σοφία» σε εξέλιξη είναι από το πρωί στο Γαρδίκι Φθιώτιδας επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 50 ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί από τα χιόνια σε ξενοδοχείο της περιοχής. 

Το χιόνι το οποίο έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους είναι αδύνατο να διασπαστεί ως αυτή την ώρα και -σύμφωνα με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα- έχει επιστρατευθεί ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η πολιτική προστασία από τις Άλπεις.

Κλειστός ο δρόμος στην Πάρνηθα από τα χιόνια

Κλειστή από τις 07:00 το πρωί είναι η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω λόγω της έντονης χιονόπτωσης. 

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων για λόγους ασφαλείας και οι οδηγοί χρειάζονται οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Προβλήματα και στην Πελοπόννησο

Η έντονη χιονόπτωση και ο παγετός έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στην Αρκαδία, την Κορινθία και τη Μεσσηνία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Καστρίου - Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Ο άνεμος τους πήρε και τους σήκωσε στα Ιωάννινα

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην πόλη των Ιωάννινων. 

Ο δυνατός αέρας παρέσυρε στο πέρασμά του τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, καθώς και τους πάγκους των μικροπωλητών στην Πλατεία Μαβίλη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων.

Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά της Λέσβου

Πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται από τη Δευτέρα αργά το βράδυ στα περισσότερα ορεινά χωριά της Λέσβου, με τις προβλέψεις να «δείχνουν» περαιτέρω επιδείνωση τις βραδινές ώρες. Η Τροχαία, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζει καλή την κατάσταση του οδικού δικτύου, όμως συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις και ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας, και κεντρικής Λέσβου.

Χιόνια στην Αργολίδα

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από τη νύχτα στα ορεινά της Αργολίδας και τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αρκαδίας. Χιόνια έπεσαν στο όρος Αραχναίο στην Αργολίδα, στον Κτενιά, στο Αρτεμήσιο και στη Ζήρεια Κορινθίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top