SOS για τις λοιμώξεις στην Ελλάδα–70.000 θάνατοι αναμένονται μέχρι το 2050

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΑΣΑ

Λοιμώξεις αντιβιοτικά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΑΣΑ για τη θνησιμότητα στην Ελλάδα εξαιτίας λοιμώξεων και μικροβίων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, έως το 2050 σχεδόν 70.000 άνθρωποι στην Ελλάδα μπορεί να πεθάνουν και αυτό γιατί το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι οξύτατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η Ελλάδα και η Ιταλία προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων. Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38% (εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005 – 2015), ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030.

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, όπως ο περιορισμός στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ο τακτικός και σωστός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σε ποιες χώρες προβλέπεται η μεγαλύτερη θνησιμότητα

Αν δεν αναληφθεί αποτελεσματική δράση και οι τωρινές τάσεις αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας συνεχισθούν, η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ 2015-2050. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία (18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) και έπεται δεύτερη η Ελλάδα (σχεδόν 15 θάνατοι/100.000 άτομα κάθε χρόνο). Για την Κύπρο προβλέπονται επτά θάνατοι/100.000 άτομα ετησίως.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά τρίτης γραμμής (ουσιαστικά τελευταίας καταφυγής) όπως οι καρβαπενέμες (carbapenem).

Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, προβλέπεται να αυξηθεί η αντίσταση του βακτηρίου ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa) απέναντι στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem.

Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας λόγω της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το υψηλότερο ετήσιο κόστος θα το έχει η Ιταλία με 662.000 δολάρια ανά 100.000 κατοίκους, ενώ πολύ υψηλό εκτιμάται και το κόστος για την Ελλάδα, κοντά στα 600.000 δολάρια/100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top