Αυξάνονται τα κρούσματα εκβιασμών σε ανηλίκους μέσω social media

Μεγάλη η ανησυχία σε γονείς αλλά και αρχές

Μεγάλη είναι η ανησυχία τόσο των γονιών όσο και των αρχών για τα αυξημένα κρούσματα εκβιασμών μέσω του διαδικτύου.

To πρόσφατο περιστατικό, με την απόπειρα αυτοκτονίας της 16χρονης κοπέλας στην Κρήτη, επειδή την εκβίαζε ο πρώην σύντροφος της με γυμνές φωτογραφίες, αποδεικνύει για άλλη μία φορά τις παγίδες που κρύβουν τα social media.

Το λάθος που έκανε η κοπέλα, λένε οι ειδικοί, και παραλίγο να το πληρώσει με την ίδια της τη ζωή, ήταν ότι δέχτηκε να φωτογραφηθεί γυμνή.

«Συνήθως δίνει το θύμα, κοινή συναινέσει του, μία φωτογραφία του λίγο ερωτική, με στάση που αν τη δει κάποιος τρίτος θα έχει πρόβλημα το παιδάκι. Έτσι, λοιπόν, αυτή η φωτογραφία μπορεί να γίνει η αρχή ενός μεγάλο κακού» εξηγεί στο STAR o Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Πάντως, το cyberbulling γιγαντώνεται. Στην Ασφάλεια Βόλου το 2017 γινόταν μια καταγγελία γονέα κάθε δέκα ήμερες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 80% των παιδιών Πέμπτης και Έκτης δημοτικού έχουν παρουσία στα social media. Ο νομός, ωστόσο, υπαγορεύει ότι μέχρι τα 16 θα πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση του γονέα.

Όπως λένε οι ειδικοί, πρέπει οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι πρέπει να μιλάνε και τα παιδιά να διαχειρίζονται με μέτρο τα social media, χωρίς να δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top