Τι θα γίνει με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στα προϊόντα

Ανησυχία σε εκατοντάδες επιχειρήσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εκατοντάδες επιχειρήσεις  που φέρουν στα προϊόντα τους τον όρο Μακεδονία ή το επίθετο "μακεδονικός". Αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα της Διεθνούς Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα και τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Ένας από τους εκατοντάδες εμπόρους τροφίμων που χρησιμοποιεί στην ετικέτα των προϊόντων του το όνομα Μακεδονία, θα πρέπει τώρα να σπεύσει στις χώρες εξαγωγής να το κατοχυρώσει .

Τέτοια προϊόντα είναι ο μακεδονικός χαλβάς, τα όσπρια, μακεδονικό τυρί, πιπεριές, ακόμα και μακεδονικό γιαούρτι.

Θα μπορούν στο εξής τα καταστήματα τροφίμων να έχουν πινακίδες όπως για παράδειγμα «μαρμελάδα Μακεδονίας» ή «γλυκό κουταλιού Μακεδονίας», να πιστοποιούν δηλαδή ότι είναι από την Μακεδονία;

Όσα είναι ΠΟΠ δεν θα έχουν πρόβλημα, δεν αλλάζει κάτι αν και δεν έχουν κατοχυρώσει τον όρο Μακεδονία καθώς τότε δεν υπήρχε λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο και έτσι ο καθένας κοιτούσε του χωριό ή την πόλη του.

Δυστυχώς προϊόντα ΠΟΠ με το όνομα Μακεδονία ή τον χαρακτηρισμό «Μακεδονικά» είναι απειροελάχιστα. Ούτε καν οι Μακεδονικές πιπεριές δεν είναι ΠΟΠ. Και αυτό γιατί προφανώς κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι κάποιοι άλλοι θα διεκδικούσαν τα ποτά τους  για παράδειγμα ότι είναι μακεδονικά. Έτσι ο καθένας κοιτούσε να κατοχυρώσει το χωριό ή την πόλη του και όχι τη Μακεδονία.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top