Αυτή είναι η εξήγηση για το πέπλο ιστού αράχνης που κάλυψε το Αιτωλικό

Τι λένε οι ειδικοί για το εντυπωσιακό φαινόμενο

Οι… σκνίπες είναι η εξήγηση για το τεράστιο πέπλο ιστού αράχνης που κάλυψε τα πάντα στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. 

Αυτό είπε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Φώτης Περγαντής, θέλοντας να εξηγήσει το εντυπωσιακό φαινόμενο που δημιουργήθηκε στην περιοχή. 

Πέπλο ιστού αράχνης κάλυψε παραθαλάσσια περιοχή μήκους 300 μ. στο Αιτωλικό

Όπως τόνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό «aeras fm 99.5», το πέπλο αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της υπερανάπτυξης αραχνών, το οποίο με τη σειρά του οφείλεται στην εμφάνιση υπερπληθυσμού της Σκνίπας. 

«Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες εμφάνισης υπερπληθυσμού της Σκνίπας (τοπική ονομασία “βουβό”  ή και “κουφό”), είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.  Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω», είπε ο κύριος Περγαντής και πρόσθεσε:

«Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα.  Μια τέτοια υπερανάπτυξη  μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών».

Το φαινόμενο αυτό της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών, που έπλεξαν τους ιστούς αυτούς σε κάθε επιφάνεια στις περιοχές που πετούν οι σκνίπες για να τις πιάσουν και να εξασφαλίσουν την τροφή τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Περγαντή, το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές κι έχει ξανασυμβεί πριν από μερικά χρόνια, υπό ανάλογες συνθήκες. 

Όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι ιστοί θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top