Έτοιμοι να μιλήσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

«Τα παιδιά μας κράτησαν ψηλά τη σημαία»

Η ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους ήταν μια έκπληξη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημητρη Κούκλατζη. Οι ίδιοι στο άκουσμα ότι μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, ενώ από τις δηλώσεις του Άγγελου Μητρετώδη φαίνεται ότι και οι δύο είναι έτοιμοι να μιλήσουν για όσα έγιναν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές, αλλά και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. 

Επέστρεψαν στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Η λέξη «υπηρεσιακά» που χρησιμοποίησε ο Έλληνας ανθυπολοχαγός στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μαρτυρά ότι έφτασε πλέον η ώρα για να μάθουν όλοι οι Έλληνες όσα πέρασαν. 

Μετά από πέντε αρνητικές απαντήσεις από το δικαστήριο για την απελευθέρωσή τους, οι Έλληνες στρατιωτικοί το απόγευμα της Τρίτης δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτό που λαχταρούσαν πιο πολύ, ο επαναπατρισμός στην πατρίδα θα γινόταν και μάλιστα ανήμερα της Παναγίας. 

Οι δύο στρατιωτικοί έμαθαν τα καλά νέα από τους Τούρκους δικηγόρους τους. Εκείνοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποκάλυψαν ότι για μερικά δευτερόλεπτα, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης είχαν παγώσει κι έδειχναν να μην έχουν καταλάβει τι είχε συμβεί. 

Όταν όμως οι δικηγόροι τους, τους διαβεβαίωσαν πως ότι περίμεναν 168 μέρες θα γίνει πραγματικότητα, η ανακούφιση και η συγκίνησή τους ήταν έκδηλη. 

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι αυτή τη φορά ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ήταν άλλος. Τα στοιχεία ήταν ίδια, τα επιχειρήματα της υπεράσπιση ίδια, αλλά αυτή τη φορά είχε αλλάξει η στάση του τουρκικού δικαστηρίου, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κλείσει ένα μέτωπο, μιας και σε εξέλιξη βρίσκεται ο οικονομικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. 

Πατέρας Μητρετώδη: «Τα παιδιά κράτησαν ψηλά τη σημαία»

Συγκινημένος ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη μίλησε το πρωί της Τετάρτης και δεν έκρυψε τη μεγάλη του χαρά και ανακούφιση που τα παιδιά τους επέστρεψαν στα σπίτια τους, υγιή και σώα. 

«Τα δύο παιδιά αυτά έγιναν σύμβολο ενότητας… Περάσαμε έναν Γολγοθά εφιαλτικό… Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Δεν είχαμε περιθώριο να πούμε πολλά. Ένα “καλωσήρθες” και τέλειωσαν όλα καλά. Το ηθικό τους παρά την ταλαιπωρία και το μαρτύριο του εγκλεισμού, εξακολουθεί να είναι υψηλό. Δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία και την κράτησαν ψηλά όπως θα την κρατάνε πάντα…», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Γενικά η συμπεριφορά των Τούρκων ήταν ανθρώπινη και κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων που είχαμε αυτό το διάστημα. Βίωσαν έναν Γοργοθά 167 ημερών έγκλειστοι, το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν είναι να είναι ψύχραιμοι (οι δύο στρατιωτικοί) και κατά την παράδοσή τους. Έδειξαν και ήθος και λεβεντιά. Το φρόνημά τους διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο και όπως αρμόζει σε επαγγελματίες. Ευχαριστώ από καρδιάς όσους μας στήριξαν. Να μην περάσει κανείς τέτοια περιπέτεια που ζήσαμε εμείς και να ζήσει το έθνος μας ευτυχισμένες ημέρες. Χρόνια πολλά», κατέληξε.

Από εδώ και πέρα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Δε θα χρειαστεί καν να παραστούν στη δίκη που θα γίνει στο τουρκικό δικαστήριο. Όλα δείχνουν ότι η ποινή που θα τους επιβληθεί θα είναι ίση με τον χρόνο κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top