Με τον φόβο των ληστών ζουν οι Αθηναίοι

Τι δείχνει έρευνα του ΕΜΠ – Σε ποιες περιοχές φοβούνται περισσότερο

Με τον φόβο μήπως πέσουν θύματα ληστείας στο σπίτι τους ή στον δρόμο ζουν οι Αθηναίοι, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας GEOCHOROS του ΕΜΠ, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή. 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 69% των πολιτών ανησυχεί ότι θα πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας ή επίθεσης στον δρόμο. 

Το 41,8% ανησυχεί ότι κάποιος διαρρήκτης θα παραβιάσει το σπίτι του και ακολουθεί η ληστεία ή επίθεση στον δρόμο με 31,3%. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, 30,7% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του σε δημόσια μέρη, όπως τα πάρκα ή η διαδρομή προς το σχολείο. 

Ένα 28% ανησυχεί επίσης για τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ το 26,7% για την κλοπή του αυτοκινήτου ή της μηχανής του. 

Μάλιστα όπως προκύπτει οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες μήπως πέσουν θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Οι περιοχές στις οποίες φοβούνται περισσότερο οι κάτοικοι

Τα υψηλότερα ποσοστά όσων φοβούνται μήπως πέσουν θύματα ληστείας ή επίθεσης στον δρόμο καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. 

Εκείνοι που δεν ανησυχούν και τόσο πολύ είναι οι κάτοικοι στις παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, της Φιλοθέης, καθώς και σε κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων. 

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, το 35% απαντά πολύ έως πάρα πολύ. Το ποσοστό αυτό μάλιστα γίνεται 60% για τις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Επιπλέον, όσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια σε μια περιοχή φαίνεται από την έρευνα ότι ανησυχούν σε ποσοστό 45%, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% σε όσους έχουν πέσει θύματα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν. 

Όσον αφορά στον δήμο Αθηναίων, περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε η «Καθημερινή», πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, από τον καθηγητή Γεώργιο Ν. Φώτη, και τους κ. Παύλο Τσάγκη, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Δημήτρη Σβορώνο, αγρονόμο, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top