Η δίκη της 22χρονης που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Ο 46χρονος είχε επιτεθεί της είχε επιτεθεί στο κέντρο της Κορίνθου

Η δίκη της 22χρονης στην Κόρινθο σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Στα δικαστήρια του Ναυπλίου εκδικάζεται η υπόθεση της 22χρονης Π. που τον Ιούνιο του 2016 σκότωσε με μαχαίρι τον επίδοξο βιαστή της.

Η 22χρονη μαζί με μια 17χρονη φίλη της, είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση στην Κόρινθο από 46χρονο άνδρα.

Τότε η 22χρονη σε μια προσπάθεια να προστατέψει τον εαυτό της και τη φίλη της από τον άνδρα που απειλούσε να τις βιάσει, έβγαλε από την τσάντα της το μαχαίρι που είχε για λόγους αυτοπροστασίας και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Για την 22χρονη συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια Ναυπλίου, φεμινιστικές συγκεντρώσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η 22ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ

Όπως μεταδίδει «The Case» που καλύπτει τη δίκη, η 22χρονη Π. είπε στην απολογία της:

«Καθίσαμε να κάνουμε ένα τσιγάρο με την 17χρονη. Έρχεται αυτός ο άνθρωπος και αρχίζει να λέει πως θα μας γ@μ*σει. Μου λέει η κοπέλα, “κρατάει μαχαίρι”. Ένιωσα ότι κινδυνεύω.  Φοβήθηκα τόσο πολύ. Δε μας άφηνε να φύγουμε. Μου τράβαγε τα μαλλιά. Τα έχω ξαναζήσει αυτά.Το κουζινομάχαιρο το είχα για προστασία. Δεν πίστευα ότι θα το χρησιμοποιούσα όμως. Ο πατέρας μου έπινε και με χτύπαγε».

THN ENOXH THΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η 22χρονη, «με ενδεχόμενο δόλο, με το ελαφρυντικό του  πρωτοδίκου, των μη ταπεινών ελατηρίων, και να απορριφθεί ο ισχυρισμός για νομιζόμενη άμυνα». Στην αγόρευσή της αναφέρθηκε στα επώδυνα βιώματα της 22χρονης στην παιδική της ηλικία, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί τη χρήση του μαχαιριού. 

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 22ΧΡΟΝΗΣ

Στους μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει περιλαμβάνονται μια γυναίκα που διατηρούσε σχέση με το θύμα, ένας από τους αστυνομικούς που έφτασε στο σημείο και η μητέρα της 17χρονης

«Η κόρη μου ήρθε γύρω στις 3:30 και μου είπε ότι σκότωσαν τον Ζ. επειδή τις παρενόχλησε σεξουαλικά. Νόμιζε ότι [εκείνος] είχε μαχαίρι. Μου είπε ότι άρχισε να τις χαϊδεύει, ήταν πολύ μεθυσμένος κι έκανε κίνηση προς την πίσω τσέπη» υποστήριξε η μητέρα της.

Η εισαγγελέας κατά την κατάθεση της μητέρας της ανέφερε πως οι φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει η 17χρονη στο Facebook είναι πολύ προκλητικές, κατηγορώντας την για την ανατροφή που της έδωσε.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ 22ΧΡΟΝΗΣ

Κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο πατέρας της 22χρονης παραδέχτηκε ότι την χτυπούσε, και ότι μια φορά της είχε επιτεθεί με σπαθί αλλά τη γλίτωσε η μητέρα της.

TI ΛΕΕΙ Η ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ»

Τον Ιούνιο του 2016, η 22χρονη Π. και η 17χρονη φίλη της δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση σε κεντρικό σημείο της Κορίνθου από 46χρονο «ευυπόληπτο πολίτη» της περιοχής. 

Αυτός ο άνδρας, μέσα στη νύχτα, επιτέθηκε, αρχικά με λόγια, με ύβρεις, με απειλές, στην Π. και την ανήλικη Κ. Απαίτησε από τη 17χρονη να κάνει πληρωμένο σεξ μαζί του. 

Όταν έλαβε αρνητική απάντηση, δεν έφυγε. Όταν οι κοπέλες απομακρύνθηκαν φοβισμένες τις ακολούθησε, δεν πήγε σπίτι του, επέμεινε να τους επιτίθεται: τις πλησίασε απειλητικά, τις έβριζε φωνάζοντας τους «θα σας γα@μ*σω», χούφτωσε το στήθος της ανήλικης, τράβηξε τα μαλλιά της Π. Κατά τη διάρκεια της εντεινόμενης σεξουαλικής επίθεσης και της απειλής βιασμού, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου φόβου και πανικού, η Π. προσπαθώντας να προστατεύσει τη ζωή της αλλά και τη ζωή της φίλης της, άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε από μέσα ένα μαχαίρι που το είχε για την αυτοπροστασία της (τους τελευταίους μήνες έμενε στο δρόμο) και προσπάθησε να αμυνθεί, τραυματίζοντας τον 46χρονο θανάσιμα. 

Στις 7/9/2017, η Π. οδηγήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 4 μήνες για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Στην Π. δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αμύνεται απέναντι στην έμφυλη βία, κάθε μορφής. Στα άρθρα του ΠΚ 22, 23, 24, 25, 32 προβλέπονται οι περιπτώσεις αυτοάμυνας, και αν αυτή αναγνωρίζονταν η Π. θα απαλλάσσονταν ή θα της αποδίδονταν μικρή ποινή.

Η δικαιοσύνη για άλλη μια φορά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: οι βιαστές συχνά θα πέφτουν στα μαλακά ή θα αθωώνονται γιατί τα θύματα δεν αντιστάθηκαν, ενώ όταν οι γυναίκες αμύνονται μπροστά στην απειλή βιασμού θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Βαφτίζουν έτσι «θύτες» όσες αναγκάστηκαν να αμυνθούν, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασυλία στους πραγματικούς θύτες.

Σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία (όλων των μορφών, ακόμη και οι γυναικοκτονίες) είναι κυρίαρχη, που 1 στις 5 γυναίκες στην ΕΕ έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση, είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί με καθαρό τρόπο το δικαίωμα των γυναικών στην αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά και το δικαίωμα τους να αμύνονται μέσα σε συνθήκες καθημερινής απειλής, που διαμορφώνει η κοινωνικά νομιμοποιημένη κουλτούρα του βιασμού. 

Αν η Π. δεν αντιδρούσε στη βία που δέχτηκε, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να σκοτώσει, πιθανώς θα είχαμε άλλον ένα βιασμό. 

Στεκόμαστε δίπλα στην Π. γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι έζησε θα μπορούσε να το ζήσει καθεμία μας στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά, από άνδρες καθημερινούς, «ευυπόληπτους πολίτες», «καλούς οικογενειάρχες». 

Η Φεμινιστική Δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στηρίζει γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίσουν κατηγορίες επειδή αντιστάθηκαν στην έμφυλη βία. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους, βλέπουμε όσες είναι στη φυλακή, τις στηρίζουμε οικονομικά, προσπαθούμε να βρούμε δικηγόρους για μια δίκαιη υπερασπιστική γραμμή, τους αποδεικνύουμε πως δεν είναι μόνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top