Ο Σμηναγός Μπαλταδώρος θα ζούσε, αν λειτουργούσε ένας ραδιοφάρος

Ήταν εκτός λειτουργίας από τις 13 Μαρτίου - Νέα ενημέρωση: 21:02

Η τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 στη Σκύρο, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος του κυβερνήτη.

Το militaire.gr όμως σήμερα φέρνει στο φως έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει ότι το ανθρώπινο λάθος υπήρξε, αλλά δεν βαρύνει τον ήρωα χειριστή.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει ότι ο ραδιοφάρος της Σκύρου που θα έδινε την απαραίτητη βοήθεια κατά την προσέγγιση του σμηναγού στο αεροδρόμιο του νησιού, ήταν εκτός λειτουργίας.

Τη μοιραία μέρα της συντριβής του Mirage στην περιοχή επικρατούσαν δύσκολες καιρικές συνθήκες με έντονη θολούρα και ομίχλη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ήταν αναγκαία η λειτουργία του ραδιοφάρου, ώστε να καθοδηγήσει τον ήρωα σμηναγό, ο οποίος, αν συνέβαινε αυτό, σήμερα θα ήταν ζωντανός και θα γιόρταζε την ονομαστική του γιορτή.

Από το έγγραφο προκύπτουν επίσης και άλλες ελλείψεις στο αεροδρόμιο, οι οποίες όμως στο συγκεκριμένο συμβάν δεν έπαιξαν ρόλο.

Εμπειρογνώμονας, που επικαλείται το Militaire , έφτιαξε μάλιστα και σχεδιάγραμμα, το οποίο αποδεικνύει πως, αν ο ραδιοφάρος λειτουργούσε, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

Αναμένεται το θέμα του «νεκρού» ραδιοφάρου να απασχολήσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει το πόρισμα για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου όταν επιστρέφοντας από επιχείρηση αναχαίτισης το Mirage 2000-5 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σκύρου, λίγο πριν την προσγείωσή του. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top