Άγιος Δημήτριος: Μέσα στο σπίτι που ζούσαν τα 5 αδέρφια που κακοποιούνταν από τον πατέρα τους

«Η κατάσταση των παιδιών ήταν τραγική και τα ρούχα ήταν σκισμένα»

Στιγμές φρίκης ζούσαν πέντε ανήλικα παιδιά στον Άγιο Δημήτριο. Ο πατέρας τα κακοποιούσε, τα άφηνε χωρίς φαγητό και νερό.  Μετά την αποκάλυψη που έκαναν τα αδερφάκια στην καθηγήτρια τους, ο πατέρας τους συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα και μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

Είναι η μάνα των πέντε ανήλικων παιδιών που ζούσαν καθημερινά τη φρίκη από τον ίδιο τους τον πατέρα. Με καλυμμένο το πρόσωπο προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους.... Ψελλίζει μόνο λίγες λέξεις... Λίγες λέξεις για τις ανυπεράσπιστες ψυχούλες που βίωναν μια κατάσταση βγαλμένη από ταινία τρόμου.

«Να είστε καλά. Σας παρακαλώ πολύ, πρέπει να κλείσω. Τα αγαπάω!»

Πέντε αδέρφια ηλικίας από 9 έως 17 ετών. Τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι. Ζούσαν τα τελευταία έξι χρόνια σε αυτό το τροχόσπιτο και μετά στην μονοκατοικία. Ο χώρος μοιάζει με απέραντο σκουπιδότοπο. Παντού πεταμένα άχρηστα αντικείμενα. Πλαστικά κουτιά, σίδερα, περιοδικά, τηλεκάρτες, σακούλες, καφάσια, παλιές οικοσυσκευές και κάπου εκεί στριμωγμένο και ένα βρώμικο παιχνίδι.

«Έβλεπα τα παιδιά να δουλεύουνε, να σκάβουνε, να κλαδεύουνε και τον πατέρα να τους λέει διάφορα πράγματα. Κάντε αυτό, κάντε εκείνο. Δεν ήταν περιποιημένα, ήταν ατημέλητα τελείως. Μητέρα δεν έβλεπα», λέει γειτόνισσα.

Το οικόπεδο αυτό είναι ανάμεσα στις πολυκατοικίες του Αγίου Δημητρίου. Το πάνω μέρος έχει τροχόσπιτο, αυτοκίνητο, κοντέινερ πάλιά ξύλα και αντικείμενα. Το κάτω μέρος του οικοπέδου έβλεπαν οι κάτοικοι τον πατέρα να καλλιεργεί και τα παιδιά να σκάβουν για ώρες.

Δεν έπαιζαν, δεν γελούσαν, δεν είχαν φίλους. Ο πατέρας τους τα έβαζε να διαλογίζονται καθώς ανήκει ο ίδιος σε μια αίρεση και να σκάβουν χωρίς λόγο το χωράφι με τα χέρια. Έλεγαν ναι για να μην τα δέρνει. Ήταν νηστικά και χωρίς νερό. Κάποιες φορές μάλιστα τα έβλεπαν οι γείτονες να παίρνουν νερό από το πηγάδι. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, ένα από τα αδέρφια, κάθεται σε μια καρέκλα μέσα στο τροχόσπιτο ανάμεσα σε πολλά ακατάστατα πράγματα. Ενώ σε άλλες φωτογραφίες είναι όλα μαζί, αγκαλιασμένα.

«Η κατάσταση των παιδιών ήταν τραγική και τα ρούχα ήταν σκισμένα, δεν ήταν καθόλου περιποιημένα και γενικά μια κατάσταση που λες κάτι συμβαίνει. Δεν τα είχα δει να γελάνε ποτέ. Βοηθούσανε να βρει πράγματα πεταμένα στη λαική, καφάσια, τρόφιμα πεταμένα», λέει γείτονας.

Μάζευαν ξύλα, παλιά έπιπλα και ό, τι άλλο έβρισκαν από το δρόμο για να τα καίνε σε μια αυτοσχέδια σόμπα από θερμοσίφωνα προκειμένου να ζεσταθούν. Ήταν ανεμβολίαστα, αβάπτιστα και είχαν όλα αρχαιοελληνικά ονόματα. Έβραζε κριθάρι και τους έδινε να πίνουν το ζωμό. Δεν επιτρεπόταν να φάνε κρέας και αυγό. Εκείνος άνεργος, ενώ πληροφορίες θέλουν να μην επέτρεπε ούτε στη γυναίκα του να εργαστεί αλλά ούτε στους γείτονες να τους βοηθούν.

«Με μια μάνα, να μην την κακοχαρακτηρίσω γιατί δεν πρέπει, και έναν πατέρα που φαινόταν ότι δεν στέκει καλά. Σαν ψαράς είπα να τους βοηθήσω μια φορά δύο και είπαν ο μπαμπάς δεν θέλει», αποκαλύπτει ψαράς που τα έβλεπε.

«Τα παιδιά στρατιωτάκια ήταν. Δεν μιλάγανε κι αν προσπαθούσες να τα μιλήσεις. Καπνός από θέρμανση το χειμώνα μύριζαν κιόλας τα ξύλα¨, λέει γείτονας.

Ξυλοκοπούσε και τη μάνα σύμφωνα με τη γειτονιά. Τους είχε όλους του χεριού του. Κανείς δεν τολμούσε να του πει το παραμικρό. Μέχρι που σε έναν ακόμη καυγά μεταξύ του ζευγαριού, τα δύο μεγαλύτερα αγόρια του είπαν ότι θα τον κλείσουν φυλακή μην αντέχοντας άλλο τη βία και την καταπίεση. Η απειλή αυτή τον εξόργισε και τους απείλησε με ένα μαχαίρι ότι θα τους σκοτώσει όλους και μετά θα αυτοκτονήσει.

Η υποψία της καθηγήτριας

Οι καθηγητές στο σχολείο έκαναν παρατηρήσεις στους γονείς για αμέλεια, καθώς έβλεπαν την κατάσταση των 5 παιδιών. Τα ρουχαλάκια τους ήταν «ποτισμένα» με τις μυρωδιές όσων έκαιγαν για να ζεσταθούν. Μετά το περιστατικό με το μαχαίρι τα αγόρια μίλησαν στην διευθύντρια του σχολείου, η οποία κάλεσε την κοινωνική υπηρεσία του δήμου και την αστυνομία.

Ο πατέρας μετά από εισαγγελική παρέμβαση συνελήφθη και αυτή τη στιγμή είναι έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

«Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μας στις 16/02 με εισαγγελική εντολή από το σχολείο. Διενεργήθηκε ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και ψυχιατρική εκτίμηση είναι καλά στην υγεία τους και αναμένουμε νεότερη εισαγγελική εντολή», αναφέρει ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Αυτό που ζητούν είναι να μην χωριστούν.  Να μην πάνε σε διαφορετικά ιδρύματα, θέλουν να παραμείνουν όλα μαζί. Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τη μάνα να είχε καταγγείλει τον σύζυγο της στις αρχές Γενάρη, για κακοποίηση εις βάρος της.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top