Ψάχνουν το θαμμένο οπλοστάσιο των Τούρκων τρομοκρατών

Η Αντιτρομοκρατική πιστεύει ότι βρίσκεται στην Πάρνηθα

Ψάχνουν το θαμμένο οπλοστάσιο των Τούρκων τρομοκρατών

Το θαμμένο οπλοστάσιο των εννέα Τούρκων τρομοκρατών, η ξεχασμένη ιστορία ανεύρεσης καλάσνικοφ και χειροβομβίδων μέσα σε βαρέλι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία  και η ανάκριση της 51χρονης «Οζκιούλ» ρίχνουν φως στην υπόθεση σύλληψης των μελών της οργάνωσης DHKP-C.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το χρονικό των ερευνών αρχίζει να ξετυλίγεται πριν από περίπου 20 μέρες, όταν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής έφτασε η πληροφορία ότι ο καταζητούμενος Halil Demir κινείται στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας.

Ο 40χρονος μπορεί να έπαιρνε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, όμως εντοπίστηκε από μυστικούς αστυνομικούς και τέθηκε αμέσως υπό επιτήρηση.

Οι αστυνομικοί που τον είχαν υπό παρακολούθηση είδαν με ποιους ανθρώπους ερχόταν σε επαφή και ποια σπίτια επισκεπτόταν, επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και διαπίστωσαν ότι ο 40χρονος ήταν αυτός που τα είχε νοικιάσει, μέσω Airbnb, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που θορύβησε τους αστυνομικούς, ήταν ότι ο Demir μαζί με κάποιους από τους συγκατηγορουμένους του, πήγαιναν με αυτοκίνητο στις παρυφές της Πάρνηθας και συνέχιζαν πεζή μέσα στο δάσος, όπου χάνονταν τα ίχνη τους.

Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πιθανόν εκεί οι εννέα Τούρκοι έκρυβαν όπλα και πυρομαχικά και μάλιστα στην περιοχή έγιναν αρκετές έρευνες για να βρεθεί το θαμμένο οπλοστάσιο.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι εννέα Τούρκοι που συνελήφθησαν σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα

Αρνούνται ότι είχαν εκρηκτικά και όπλα οι 9 Τούρκοι τρομοκράτες

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι 9 Τούρκοι που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική – Καταγγέλλουν ξυλοδαρμό

Ποιοί είναι οι 9 Τούρκοι τρομοκράτες που συνελήφθησαν στην Αθήνα

Τον Νοέμβριο του 2013, εξάλλου, λίγους μόλις μήνες μετά τη σύλληψη μελών της DHKP-C σε Χίο και Αττική, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν βρει κρυμμένα στην ίδια περιοχή τέσσερα καλάσνικοφ, δέκα χειροβομβίδες και 750 σφαίρες.

Το οπλοστάσιο είχε εντοπίσει τυχαία αλλοδαπός και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Τα όπλα ήταν τοποθετημένα μέσα σε βαρέλι, προσεκτικά θαμμένο στο χώμα. Την έρευνα είχαν αναλάβει αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι είχαν συσχετίσει την υπόθεση με τη δράση της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης της Τουρκίας (DHKP-C).

Για τα ευρήματα των ερευνών ενημερώθηκαν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και αποφασίστηκε η άμεση σύλληψη των υπόπτων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν... απρόοπτα παραμονές της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Halil Demir, ο οποίος θεωρείται ο «επιχειρησιακός αρχηγός» των συλληφθέντων, είχε αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα το 2001.

Το 2013, ωστόσο, το προσφυγικό του καθεστώς ανακλήθηκε και δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Φέρεται άλλωστε ως το άτομο που μεσολάβησε για την προμήθεια των όπλων και πυρομαχικών που είχαν κατασχεθεί σε φουσκωτό ανοικτά της Χίου, στα τέλη Ιουλίου 2013.

Από στοιχεία που είχαν τεθεί εκείνη την περίοδο υπόψη του ειδικού εφέτη ανακριτή προέκυπτε ότι ο Demir είχε αγοράσει τα όπλα από «σύνδεσμό» του στην Κρήτη, καθώς και ότι τη 12η Ιουλίου 2013 είχε ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη μαζί με την 51χρονη Fadik A. ή «Οζγκιούλ» (επίσης κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C) σε αναζήτηση «ασφαλούς περάσματος» για τον οπλισμό προς την Τουρκία.

Πλην του 40χρονου Demir, γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο 59χρονος Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος είχε άμεση ανάμειξη στην υπόθεση της Χίου, ενώ οι τουρκικές αρχές τον καταζητούσαν –ήδη από την άνοιξη του 2013– για την επίθεση με χειροβομβίδα στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Άγκυρα.

Στα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα βρέθηκαν πρώτες ύλες για παρασκευή εκρηκτικών, πυροσωλήνες, βιβλία για την κατασκευή δεμάτων «βομβών» καθώς και δεκάδες ψηφιακά πειστήρια. Η επεξεργασία των πειστηρίων θα δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «τι σχεδίαζαν οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες;», δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόπειρας επίθεσης με αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top