Η Unesco τιμά και αποχαιρετά την Irina Bokova

Ολοκληρώθηκε η οκταετής θητεία της

Η Unesco τιμά και αποχαιρετά την Irina Bokova

Σε μια συγκινητική και εντυπωσιακή τελετή που διοργανώθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι ολόκληρη η οικογένεια του Διεθνούς Οργανισμού, τα υψηλόβαθμα στελέχη, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, οι Καλλιτέχνες της UNESCO για την Ειρήνη καθώς και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο τίμησαν τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, και την αποχαιρέτησαν, καθώς η θητεία της, μετά από 8 συνεχή χρόνια λήγει φέτος.

(Irina Bokova, Mαριάννα Βαρδινογιάννη)

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή στιγμιότυπων από την ορκωμοσία της κυρίας Bokova το 2009, ως Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, της πρώτης γυναίκας στην οποία δόθηκε αυτό το αξίωμα από την ίδρυση του Οργανισμού μέχρι σήμερα, καθώς και στιγμιότυπα από τη δράση της στα τέσσερα σημεία του πλανήτη και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την οκταετή θητεία της.

(Zochour Alaoui, Πρέσβυς του Μαρόκου στην UNESCO και Πρόεδρος της 39ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Λουξεμβρούργου, Irina Bokova, Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, Πριγκίπισσα Lalla Meryem του Μαρόκου, Getachew Engida, Αναπληρωτής Γ. Διευθυντής της UNESCO​, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη)

Η συγκίνηση στην αίθουσα κορυφώθηκε όταν η κυρία Bokova  πήρε τον λόγο και συγκινημένη μίλησε για τον «Νέο Ουμανισμό και την ήρεμη δύναμη της UNESCO» . Αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους  για την  τιμή που της κάνουν δίνοντας το «παρών» σ’ αυτή την εκδήλωση και τους συνεργάτες της για την εξαιρετική τελετή που διοργάνωσαν και για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν τόσο δημιουργικά και ήταν πάντα στο πλευρό της,  υπογράμμισε: «Βλέπω απόψε να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μου 8 χρόνια δέσμευσης για την Ειρήνη… Τα πρόσωπα των μανάδων και των θυγατέρων τους στα σχολεία της Καμπούλ που χρηματοδοτήθηκαν από την  UNESCO… τα πρόσωπα των προσφύγων που μοιράζονται το ίδιο όνειρο γνώσης, αξιοπρέπειας και ελευθερίας για μια καλύτερη ζωή… Τον ενθουσιασμό των φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς ως εργαλείο διαλόγου… Την αντιγραφή των έργων του Τιμπουκτού… Η UNESCO είναι μοναδική, όπου εκφράζεται η δημιουργικότητα, η ευαισθησία στις υπηρεσίες του διαλόγου, της πολιτισμικής διαφορετικότητας και της συνεργασίας… Η UNESCO ενισχύει τις ιδέες που μεταμορφώνουν τον κόσμο…  Στο τέλος της θητείας μου αναλογίζομαι την πρόοδο που κάναμε μέσα σε οχτώ χρόνια…».

(Irina Bokova, Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, Πριγκίπισσα Lalla Meryem του Μαρόκου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Getachew Engida, Αναπληρωτής Γ. Διευθυντής της UNESCO​)

Εν συνεχεία η δημοσιογράφος του BBC Zeinab Badawi και ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Οργανισμού Eric Falt  μίλησαν αναλυτικά για τη δέσμευση της κυρίας Bokova στους τομείς της  Παιδείας και της Ισότητας των Φύλων καθώς και για τα επιτεύγματά της στον τομέα του Πολιτισμού και ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας της 183 νέα μνημεία προστέθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς  της UNESCO, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά η δράση του Διεθνούς Οργανισμού  σε περιοχές όπου καταστράφηκαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως στη Συρία και στο Ιράκ». Επίσης μίλησαν για την προσωπικότητά της κυρίας Bokova, για τις αξίες που πρεσβεύει, για την ακεραιότητα, την εργατικότητα, τη διορατικότητα και τον δυναμισμό της, για την κοινωνική της ευαισθησία και την αμεσότητά της να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.

(Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, Πριγκίπισσα Lalla Meryem του Μαρόκου)

Ακολούθησε ένα βίντεο ντοκουμέντο με την προβολή μαρτυριών από  διεθνείς προσωπικότητες και στενούς συνεργάτες της κυρίας Bokova, που ετοίμασε η UNESCO, μεταξύ των οποίων και η μαρτυρία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Η Irina Bokova, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, είναι μια εμπνευσμένη ηγέτης, βαθιά αφοσιωμένη στα ιδανικά της  UNESCO. Η θητεία της είναι γεμάτη από επιτεύγματα που βασίζονται στο όραμά της για έναν «νέο ουμανισμό». Και ανάμεσά τους, αυτό που είναι πιο κοντά μέσα στην καρδιά μου είναι ο αγώνας της ενάντια στην «πολιτιστική εκκαθάριση» και στην εμπορία των αρχαιοτήτων. Η Irina Bokova κατάφερε να συνδέσει την καταστροφή της παγκόσμιας κληρονομιάς με την ανθρωπιστική κρίση, και πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωριστεί σε αποφάσεις του ΟΗΕ η άρρηκτη σχέση  που υπάρχει ανάμεσα στον πολιτισμό και την παγκόσμια ασφάλεια».

(Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αγά Χαν)

Η εκδήλωση περιλάμβανε φαντασμαγορικές καλλιτεχνικές παρουσίες απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους μουσικές ερμηνείες από τις ορχήστρες World Orchestra for Peace και Orchestra H2O Sonidos de la Tierra, καθώς και εντυπωσιακή μουσικο-χορευτική παράσταση του διάσημου καλλιτεχνικού συγκροτήματος Beijing Soul Inspiring Disabled Art Troupe.

(Η World Orchestra for Peace επί σκηνής)

Η εκδήλωση έκλεισε με τον σύντομο αλλά πολύ συγκινητικό αποχαιρετισμό της 10ης Γενικής Διεθύντριας της UNESCO, της κυρίας  Irina Bokova.

(Στιγμιότυπα από την παράσταση του διάσημου καλλιτεχνικού συγκροτήματος Beijing Soul Inspiring Disabled Art Troupe)

Στην εκδήλωση, από την Ελλάδα, παραβρέθηκε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία φανερά συγκινημένη, συνεχάρη την κυρία Bokova για το ιστορικό της έργο και την ευχαρίστησε για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και για την φιλία με την οποία την τιμά.

(Στιγμιότυπα από την προβολή των ηχογραφημένων μαρτυριών προσωπικοτήτων για την Irina Bokova)

Στο πλευρό της κυρίας Βοkova ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η νέα Γενική Διευθύντρια της UNESCO, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, κυρία Audrey Azoulay. Την κυρία Αzoulay συνεχάρησαν για την εκλογή της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και άλλες προσωπικότητες που πλαισίωναν την κυρία Bokova.

(Η Irina Bokova αποχαιρετά την οικογένεια της UNESCO)

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa και η κόρη της Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η Πριγκίπισσα Lalla Meryem του Μαρόκου,  ο Aga Khan, η Πριγκίπισσα Σαντάλ της Γαλλίας, Πριγκίπισσα Dana Firas της Ιορδανίας, o Yπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης κύριος  Eladio Loizaga, η πρώην Κυβερνήτης του Καναδά και Πρόεδρος της Γαλλοφωνίας κυρία Michaelle Jean, ο επικεφαλής του Ο.Ο.Σ.Α. Άνχελ Γκουρία, oι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO: Jean Michel Jarre, Metin Arditi, Ara Abramian, Maha El-Khalil Chalabi,  Miguel Angel Estrella, Vigdís Finnbogadóttir, Nasser D. Khalili,  Maria Francesca Merloni, Kitín Muñoz Valcarlez, Ute-Henriette Ohoven, Andrés Roemer, και Zurab Tsereteli, οι Καλλιτέχνες της UNESCO για την Ειρήνη : Hedva Ser, Seidnaly Sidahmed Alphadi, Amri Aminov, Elisso Bolkvadze, Chico Bouchikhi, Alain Husson-Dumoutier, Charles Kaye, Setsuko Klossowska de Rola, Serguei Markarov, Ahlem Mosteghanemi, Luis Szarán και Monique Ventujol, οι Επίτιμοι Πρέσβεις και Ειδικοί Απεσταλμένοι της UNESCO Beate και Serge Klarsfeld, και πολλοί άλλοι.  

(Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Audrey Azoulay νέα Γενική Διευθύντρια της UNESCO)

Με αφορμή την τελετή αποχαιρετισμού, είχε προηγηθεί στην UNESCO γεύμα που παρέθεσε η κυρία Bokova με καλεσμένους την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και λίγους στενούς συνεργάτες και φίλους τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την συμβολή τους και τη συμπαράστασή τους στο έργο της τα  8 αυτά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top