Προειδοποιεί η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Κίνδυνοι από την αλλαγή φύλου στα 15»

Έντονη ανησυχία για το νομοσχέδιο που έφτασε στη Βουλή - Νέα Ενημέρωση 20:08

Την έντονη ανησυχία της για το θέμα της διόρθωσης φύλου από την ηλικία των 15 ετών εκφράζει με επιστολή της στους συναρμόδιους υπουργούς η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, η οποία δεν έχει προσκληθεί στη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Στην επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων εκφράζει την αντίθεσή της για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα των 15 ετών μέχρι την ενηλικίωση, καθώς όπως σημειώνει η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου.

Εκφράζει ακόμα την ανησυχία της για την ψυχική κατάσταση των νέων που θα εμπλακούν στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς όπως υποστηρίζει θα την επιβαρύνει περαιτέρω, αντί να την βελτιώσει.

Προσθέτει δε, ότι με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου εισάγονται ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν την ψυχική υγεία ατόμων εφηβικής ηλικίας για τα οποία πλέον αρμόδια να εκφράσει άποψη είναι η Παιδοψυχιατρικής Εταιρεία, κάτι που δεν της ζητήθηκε.

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία κάνει λόγο για υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στις περιπτώσεις αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15 ετών μέχρι την ενηλικίωση. Εξηγεί μάλιστα ότι η συννοσηρότητα αυτή δεν υποχωρεί με την αλλαγή φύλου μέσω της ιατρικής διαδικασίας αλλαγής φύλου και επισημαίνει την υψηλή δυσφορία που εγκαθίσταται στα άτομα αυτά, καθώς και την πολύ υψηλή ψυχοπαθολογία που μπορεί να δημιουργηθεί.

«Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση», αναφέρει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.

Οι επιστήμονες άλλωστε δεν κρύβουν ότι σε όλον αυτόν τον συγκρουόμενο ψυχικό κόσμο των εφήβων, οι οποίοι εκφράζουν τάσεις μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο, δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει και η ίδια η οικογένεια, η οποία καλείται με το νομοσχέδιο να συναινέσει στην αλλαγή φύλου.

«Η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση. Η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ευρήματα και η πρώιμη μετάβαση σε κοινωνικούς ρόλους του άλλου φύλου θεωρείται πλέον βασικός παράγοντας διατήρησης και επιμονής της δυσφορίας φύλου», συνεχίζει η επιστολή.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία επισημαίνει «υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με ‘‘δυσφορία φύλου’’ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά τις εργασίες του πρόσφατου 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου».

Όπως εξηγεί τέλος η Εταιρεία, το θέμα της ταυτότητας φύλου αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής ιατρικής ειδικότητας. Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση αποτελούν πεδίο συζητήσεων μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.   

Ακούστε στο βίντεο μαρτυρίες διεμφυλικών

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top