Δυσοσμία και θλίψη στον Πειραιά λόγω ρύπανσης! Περιβαλλοντολόγος προειδοποιεί μέσω του Star: Μην κάνετε μπάνιο

«Αν τα συνεργεία δεν βιαστούν για τον καθαρισμό ακτών και θαλασσών, οι συνέπειες θα είναι τραγικές»

Από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, την Φρεαττύδα, τον Άλιμο και την Γλυφάδα επεκτείνεται η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου. Η ρύπανση πνίγει πλέον τις περισσότερες ακτές της Νότιας Αττικής. Δυνάμεις του Λιμενικού και εταιρίες απορρύπανσης με πλωτά φράγματα και απορρυπαντικά προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή.

Δείτε επίσης:  Μαύρισαν τα νερά και οι ψυχές των ανθρώπων στη Γλυφάδα από τη ρύπανση - Δραματική έκκληση του δημάρχου «Να αποδοθούν ευθύνες τώρα»

Στη Φρεαττύδα βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαραντάκος και αποκάλυψε εικόνες σοκ από την περιοχή. Μαζί του ήταν και ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται αν δεν γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες. 

«Τα συνεργεία θα πρέπει να δώσουν μάχη με τον χρόνο. Όσο πιο σύντομα περιορίσουν την εξάπλωση, τόσο πιο καλά θα είναι τα πράγματα. Για να περιοριστεί ωστόσο η εξάπλωση, πρέπει να υπάρχει συντονισμό,  να παρακολουθούν ταυτόχρονα τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Σε περίπτωση όλα πάνε καλά, και λειτουργήσουν όλα γρήγορα και όπως πρέπει, ίσως να μπορέσουμε μέσα σε λίγο καιρό να καθαρίσουμε με χημικό τρόπο τις περιοχές», δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης.

«Το πετρέλαιο αυτό θα διασπαστεί, θα δημιουργηθεί ένα στρώμα, που οι οικολόγοι ονομάζουν μους σοκολάτας, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια και επιφέρει όλες τις μεταβολές στο οικοσύστημα. Το οικοσύστημα σε αυτές τις περιοχές θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Σε περίπτωση που η κηλίδα του πετρελαίου σκεπάσει την επιφάνεια της θαλάσσης, τότε εμποδίζει την ανταλλαγή οξυγόνου και όταν ένα οικοσύστημα δεν έχει οξυγόνο, μιλάμε για ένα νεκρό οικοσύστημα και για μια μεγάλη καταστροφή. Αν όμως προλάβουν, ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα. Επιφανειακά μπορεί να καθαρίσει, οι ακτές θα χρειαστούν χημικές διεργασίες για να καθαριστούν», τόνισε ο κύριος Πετράκης.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει μπάνιο εδώ», κατέληξε ο κύριος Πετράκης, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η Φρεαττύδα αποτελεί σήμερα σπουδαία τουριστική συνοικία του Πειραιά που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πειραϊκής χερσονήσου και αμέσως μετά τον λιμένα Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι), στην οποία και περιλαμβάνονται ο αρχαίος ομώνυμος όρμος και ο υπερκείμενος λόφος. Συνορεύει στα βόρεια με την Τερψιθέα και με την Ζέα με όριο την Οδό Κανθάρου, στα δυτικά με τα Καλλίπολη με όριο την Οδό Σαχτούρη, στα ανατολικά βρέχεται από τον Σαρωνικό κόλπο, και στα νότια με τον Άγιο Βασίλειο με όριο επίσης την Οδό Σαχτούρη. Περικλείεται από τις οδούς Κανθάρου - Σαχτούρη - Κοτζιαδών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top