Γολγοθάς στη Βόρεια Ήπειρο – «Μας χτυπάνε και θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια»

Νέα ένταση μετά την απόφαση να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και η κατεδάφιση περιουσιών της ελληνική μειονότητας - Πρώτη ανάρτηση 01-09-2017 22:49

Με προσφυγή στην δικαιοσύνη απαντούν οι Βορειοηπειρώτες απέναντι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και την κατεδάφιση περιουσιών της ελληνική μειονότητας. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν για βιαιοπραγία την αστυνομία εις βάρος ηλικιωμένων γυναικών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ 

Στο διοικητικό δικαστήριο της Αλβανίας στρέφεται η ελληνική  μειονότητα, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώνουν και την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αρπαγή, όπως  καταγγέλλουν,  των περιουσιών τους.

"Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στην γη που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ό,τι αποκτήσαμε με κόπο και ιδρώτα". Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι Βορειοηπειρώτες της Χειμμάρας στο πογκρόμ απαλλοτριώσεων και κατεδαφίσεων,  που προχωρά  ο  δήμος- που σημειωτέων υπέρ ψήφισαν και έλληνες μειονοτικοί-  με το λεγόμενο «οικιστικό  σχέδιο» που περιλαμβάνει σχεδόν 40.000 στρέμματα, πολλά από τα οποία ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Περήφανη με την ελληνική σημαία, δηλώνει η 86χρονη Πάτρα Νεράτζη, η οποία δεν χάνει το κουράγιο της και την ελπίδα της ότι δεν θα χαθεί η περιουσία της.

«Θέλουν να μας πετάξουν από τα σπίτια, να κάνουν δρόμους! Εδώ έχω 40 χρόνια, τα σπίτια που έχει ο σύζυγος μου, τα έχει από πάππου προς πάππου», είπε η ίδια στο Star.

Το σχέδιο, για τη λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής προβλέπει  πως πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα κρατικοποιηθούν για να παραχωρηθούν για την κατασκευή νέων τουριστικών οικισμών. Ο νόμος επιτρέπει  την απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση ιδιωτικής περιουσίας εντός αυτών των εκτάσεων για την κατασκευή των νέων τουριστικών οικισμών. 

Με βιαιότητα απάντησε η αστυνομία στην συγκέντρωση, σύμφωνα με καταγγελίες, των μειονοτικών της Χειμμάρας.

Το θέμα παρακολουθεί στενά και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών που είναι σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία μας στα Τίρανα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top