Πυροσβέστες: «Θέμα χρόνου ήταν η πυρκαγιά στα Κύθηρα-Είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάϊο»

«Η πολιτική ευθύνεται για την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων»

Πυροσβέστες: «Θέμα χρόνου ήταν η πυρκαγιά στα Κύθηρα»

Πέντε ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα που είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας να υποστεί μεγάλη καταστροφή και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης να γίνουν κρανίου τόπος, οι Πυροσβέστες περνούν στην αντεπίθεση και με ανακοίνωση τους, καταλογίζουν ευθύνες στην Πολιτεία, η οποία ήταν ενήμερη ήδη από τον Μάϊο, δίχως να πράξει τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, αναφέρεται πως η μεγάλη καταστροφή στα Κύθηρα ήταν αναμενόμενη και πως είχε αναδείξει ήδη από τον Μάιο του 2017 [15/5/2017 & 19/6/2017 ( βλ. eakp.gr )] «τις μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις δομές της πυροπροστασίας» και προσθέτει πως με τις παρεμβάσεις της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις αυτές, για την περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων. «Απλά ήταν θέμα χρόνου για το πότε θα συνέβαινε όλη αυτή η καταστροφή».

Παράλληλα, κατηγορεί την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι «βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι η συνέχιση από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας».

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

  • Για την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων, τη συντήρηση και τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
  • Την αποκοπή της δασικής επιστήμης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη μη αξιοποίηση στο επιχειρησιακό σκέλος των εκατοντάδων δασολόγων και δασοπόνων του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, στην ασφάλεια του λαού, αλλά και στην ασφάλεια των πυροσβεστών.
  • Τη διατήρηση και πλήρη εφαρμογή των νόμων 3511/2006, 3938/2011, 4029/2011 και 4249/2014, που συρρικνώνουν το Π.Σ., υποβαθμίζουν τα μέσα και τις υποδομές του, προωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών, μειώνουν το μόνιμο προσωπικό και διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί συμβασιούχοι).
  • Την απουσία ισχυρού κρατικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης, τη διατήρηση των απαρχαιωμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών και την καταβολή υπέρογκων χρηματικών ποσών για ενοικιάσεις ελικοπτέρων από πολυεθνικές εταιρείες.
  • Την προώθηση της υποκατάστασης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό και με τη δωρεάν εργασία και την εκμετάλλευση της ανιδιοτελούς προσφοράς της πλειοψηφίας των εθελοντών πυροσβεστών. Ήδη έχει ξεκινήσει η προώθηση αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και περιφέρειες, με την ίδρυση 16 πλέον εθελοντικών δημοτικών πυροσβεστικών υπηρεσιών και την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Π.Σ. μέσω των περιφερειών. Είναι βέβαιο όμως ότι λόγω έλλειψης πόρων, υποδομών και κρατικής χρηματοδότησης, θα φορτώσουν με νέα χαράτσια το λαό προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.
  • Την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δομών του Π.Σ.


 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top