Η αρχιλοχίας που σώθηκε από θαύμα στη συντριβή του Χιούι στο Σαραντάπορο στην εκκλησία με τον Πάνο Καμμένο-ΒΙΝΤΕΟ

Λειτουργία πραγματοποίησε η οικογένειά της στην Παναγία Ακρωτηριανή στη Σέριφο-Πρώτη ανάρτηση: 13-07-2017 17:43

Λειτουργία για την Βασιλική Πλεξίδα πραγματοποίησε η οικογένειά της στην Παναγία Ακρωτηριανή στη Σέριφο, το πρωί της Πέμπτης. Στη λειτουργία παρέστη και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος σφίγγει το χέρι της Βασιλικής Πλεξίδα

Η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα σώθηκε από θαύμα, όταν το ελικόπτερο Χίουι στο οποίο επέβαινε κατέπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τέσσερις αξιωματικοί. Πιο συγκεκριμένα, τη ζωή τους έχασαν o Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Χατζής, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα θύματα της τραγωδίας και η Βασιλική Πλεξίδα

 

Δείτε επίσης: Επιστρέφει σπίτι της η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα!

Δείτε επίσης: Εκτός πορείας το μοιραίο ελικόπτερο Χιούι που συνετρίβη-Βελτιώνεται συνεχώς η υγεία της 28χρονης Αρχιλοχία που σώθηκε από θαύμα

Την Βασιλική Πλεξίδα είχαν συναντήσει πριν από λίγες ημέρες οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Ναύαρχος Αποστολάκης και ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο μνημόσυνο που έγινε προς τιμήν των αξιωματικών συναδέλφων της.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στην ηγουμένη αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

"ΕΚΛΑΙΓΕ ΜΕ ΛΥΓΜΟΥΣ OTAN THN BΡΗΚΑΜΕ"

Η αρχιλοχίας έμεινε στο νοσοκομείο περίπου 20 ημέρες.  Όσο η Βασιλική Πλεξίδα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Οι πρώτοι άνθρωποι που βρήκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, είδαν την Βασιλική δίπλα στους νεκρούς συναδέλφους της να κλαίει με λυγμούς. Δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγωδία. Σε κατάσταση σοκ η αρχιλοχίας ζήτησε από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έφτασαν πρώτοι στο σημείο να ενημερώσουν τους δικούς της ανθρώπους ότι ζει.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ... 

Όσο τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται, πολλά σενάρια ακούγονταν για την μοιραία πτώση. Το βασικό σενάριο είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης, είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί η απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση του ελικοπτέρου. 

Ερωτήματα υπάρχουν στο «γιατί ο χειριστής επέλεξε χαμηλή πτήση». Παρά το γεγονός ότι έμπειροι ιπτάμενοι λένε ότι αυτός ο τρόπος προτιμάται, ωστόσο άλλες πηγές έλεγαν ότι αυτό δεν ενδείκνυται  στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο ελικόπτερο επέβαινε υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης, ενώ για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών πηγή που έχει γνώση των ερευνών είπε ότι ο καιρός δεν μπορεί να αιφνιδιάσει το πλήρωμα, αφού πριν από κάθε πτήση εξετάζονται τα πάντα-ακόμη και ενδεχόμενη απότομη μεταβολή του καιρού.

Δύο βασικές μαρτυρίες, ένας κάτοικος ο οποίος είδε το ελικόπτερο να πετάει χαμηλά και η Βασιλική Πλεξίδα, η οποία έζησε από πρώτο χέρι την μοιραία πτώση, θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 

Στην πρώτη κατάθεση της η αρχιλοχίας είπε μεταξύ άλλων, πως όλα έγιναν κυριολεκτικά σε μια στιγμή και η ίδια για λίγα δευτερόλεπτα πίστεψε ότι είχε δει εφιάλτη. 

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη, έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ κι έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και, όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα, ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα... εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα», είχε πει η 28χρονη Βασιλική

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Η τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 στην Ελασσόνα καθρεφτίζεται στη φωτογραφία από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου «Χιούι», στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Τα συντρίμμια του «Χιούι» βρέθηκαν 3 με 4 χιλιόμετρα βόρεια του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, μετά από ειδοποίηση τεχνικών της ΔΕΗ. Η πρώτη εκτίμηση για τα αίτια της τραγωδίας είναι ότι το «Χιούι» έπεσε πάνω σε καλώδια και συνετρίβη στο έδαφος. Άλλωστε, η ορατότητα δεν ήταν καλή και υπήρχε πυκνή νέφωση την ώρα του δυστυχήματος, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και κομμένα ηλεκτρικά καλώδια. Τέσσερις επίλεκτοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς έχασαν τη ζωή τους, ενώ σοβαρά τραυματισμένη βγήκε από τα συντρίμμια η αρχιλοχίας. Νεκροί ήταν όπως προαναφέραμε, ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Χατζής. Η Ιπτάμενη Μηχανικός του «Χιούι», Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα τραυματίστηκε σοβαρά. Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25 από τη βάση του στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, με προορισμό την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Από εκεί παρέλαβε τους 2 αξιωματικούς και απογειώθηκε πάλι στις 7.32 με κατεύθυνση την Κοζάνη. Στις 7.48 το Χιούι είχε την τελευταία επικοινωνία του με τα ραντάρ. Γύρω στις 10 το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017 εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Η αποστολή του ελικοπτέρου ήταν να κάνει μια πτήση επιτήρησης στα βόρεια σύνορά μας με την Αλβανία και τα Σκόπια. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top