Κινέζος που κατηγορείται για κατασκοπεία: «Με παγίδευσαν οι ΗΠΑ, μη με εκδώσετε!»

Θύμα πλεκτάνης εκ μέρους των ΗΠΑ, δήλωσε στο Συμβούλιο Εφετών ο 52χρονος

Κινέζος που κατηγορείται ως κατάσκοπος: «Με παγίδευσαν οι

Θύμα πλεκτάνης εκ μέρους των ΗΠΑ, δήλωσε στο Συμβούλιο Εφετών ο 52χρονος Κινέζος, ο οποίος συνελήφθη στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο και οι Αμερικανοί τον κατηγορούν ως κατάσκοπο. «Δεν είναι κατάσκοπος αλλά θύμα της παγίδας που του έστησαν οι Αμερικανοί» υποστήριξε ο  Wu Tian Min ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο θα κρίνει την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί τού καταλογίζουν τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Η σύλληψη

Ο Κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κι αφού είχαν δώσει στοιχεία πράκτορες της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (NSA). Οι Αμερικανοί που τον παρακολουθούσαν 4 χρόνια ισχυρίζονται ότι, ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί. Η σύλληψή του έγινε μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.

Τι είπε

Ο 52χρονος μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής, αλλά, όπως είπε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Τελικά, πρόσφατα τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας. «Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο γι’ αυτό το ταξίδι μου» υποστήριξε ο Κινέζος. Όπως είπε, «αν εκδοθεί, αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών». Ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο υπέργηρος πατέρας του «τον έχει μεγάλη ανάγκη».

Ο συνήγορος του, Όμηρος Ζέλιος, υποστήριξε στην αγόρευση του ότι στο αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας κι ότι δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή, ενώ για ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό τελέστηκε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί εδώ ποινική δίωξη.

Η  εισαγγελέας του Συμβουλίου, Ε. Κυβέλου, θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top