ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ: Το Ειρηνοδικείο Φλώρινας μηδένισε τις δόσεις δανειοληπτών και εξαίρεσε το σπίτι τους από πλειστηριασμό

Το ίδιο έκανε και με τα δυο αυτοκίνητα της οικογένειας

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ

Με μια απόφαση-σταθμό, το Ειρηνοδικείο Φλώρινας έδωσε «ανάσα» και ελπίδα σε μια τετραμελή οικογένεια, μηδενίζοντας τις δόσεις των δανείων τους, και εξαιρώντας την μοναδική τους κατοικία αλλά και τα δυο τους αυτοκίνητα από πλειστηριασμό.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ζευγάρι που έχει τρία παιδιά, εργάζεται σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα και χρωστούσε σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, καθώς είχε πάρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όπως επίσης και πιστωτικές κάρτες ύψους 107.000 ευρώ.

Και όλα αυτά, στην στιγμή που τα εισοδήματα της οικογένειας ανέρχονταν σε 1100 ευρώ μηνιαίως, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε ως δαπάνες διαβίωσης για την τετραμελή οικογένεια τα 1.530 ευρώ.

Παράλληλα, το Ειρηνοδικείο Φλώρινας, έκρινε ότι οι οφειλέτες με αυτά τα έσοδα και τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες θα αδυνατούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, όπου θα καλύπτονται οι βασικές βιοτικές ανάγκες των ιδίων, αλλά και των τέκνων τους.

Έτσι με την 12/2017 απόφασή του, το δικαστήριο οριστικοποίησε προηγούμενη απόφασή του και καθόρισε μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες, για χρονικό διάστημα πέντε ετών συνολικά και ταυτόχρονα εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία, που αποτελεί το μοναδικό ακίνητο της οικογένειας.

Να σημειώσουμε, πως για τους ίδιους δανειολήπτες είχε προηγηθεί η απόφαση 19/2015 του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, όπου αποφασίστηκε προσωρινά η μηδενική καταβολή χρημάτων των οφειλετών προς τα πιστωτικά ιδρύματα έως της πλήρους διερεύνησης της οικονομικής τους δυνατότητας. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, τη διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβιώσεως του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια, και αποφάνθηκε ότι εάν το δικαστήριο στερήσει στον αιτούντα αυτήν την δυνατότητα, τότε θα προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων».

Να αναφέρουμε τέλος, πως με απόφαση του το Ειρηνοδικείο Φλώρινας εξαίρεσε από τον πλειστηριασμό ακόμη και τα δύο αυτοκίνητα της οικογένειας.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top