Καστελόριζο: Το "κλειδί" για την ελληνική ΑΟΖ

Το...αντικλείδι ψάχνει η Τουρκία

Το Καστελόριζο είναι σε κομβικό σημείο στη λεκάνη της Μεσογείου, γι΄ αυτό και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη δημιουργία ελληνικής αποκλειστικής ζώνης στην περιοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα του έκλεινε το δρόμο προς τη Μεσόγειο.

Το ακριτικό Καστελόριζο δυσκολεύει...τους Τούρκους στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αρνούνται να συμφωνήσουν ότι ανήκει στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο λόγος; Τo μικρό αυτό νησί θα αποτελούσε κλειδί για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπως μας εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Είναι, με λίγα λόγια, το αντικλείδι που ψάχνουν οι Τούρκοι για να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο και να ισχυροποιήσουν οικονομικά και γεωστρατηγικά τη θέση τους.

«Η Τουρκία θέλει να έχει ανοιχτή πρόσβαση και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, θεωρώντας ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να της αποτρέψουν αυτή τη δυνατότητα, όπως επίσης και ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να της στερήσει αυτό το δικαίωμα» εξηγεί ο κ. Φίλης στο Star.

Οι Έλληνες ακρίτες δεν παραδίδουν τα όπλα

Τι  κι αν "κυκλώνουν" για άλλη μία φορά οι Τούρκοι το Καστελόριζο; Οι 500 κάτοικοι του ακριτικού νησιού δεν το βάζουν κάτω!

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν έντονη την παρουσία του στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας κι ολόκληρης της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top