Στα ...άχρηστα πετάχθηκαν 250 χιλιάδες ευρώ για "hot-spot φάντασμα"

Από την Πρωτομαγιά τα κουπόνια ύψους 399 ευρώ στους πρόσφυγες

Πεταμένα χρήματα εδώ κι εκεί, εν μέσω κρίσης, για το προσφυγικό, την ώρα μάλιστα που το πάρτυ με ορισμένες ΜΚΟ κι εταιρίες προμηθειών, για σίτιση συνεχίζεται. Σύμφωνα με την τελευταία αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου», δαπανήθηκαν 250 χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή καταυλισμού, ο οποίος ουδέποτε αξιοποιήθηκε…

 

Στο χωριό Χωρύγι, τρία χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς, η κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, αποφάσισε να κατασκευάσει σε ιδιωτική έκταση, ένα hot-spot, προκειμένου να φιλοξενήσει χίλιους πρόσφυγες, που το προηγούμενο διάστημα έμεναν στην Ειδομένη. Πρόκειται για έκταση 95 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της εταιρίας Ευπαλίνος Α.Ε., η οποία ενοικιάστηκε από τον Απρίλιο του '16 έως και τον Ιούνιο του '17, έναντι εκατό χιλιάδων ευρώ, για να τοποθετηθούν οικίσκοι. Ωστόσο το “camp” δεν λειτούργησε ποτέ.

 

«Δεν είναι δυνατόν να μην ερωτάται και να αγνοείται η αυτοδιοίκηση που γνωρίζει καλύτερα ποιοι χώροι είναι συμφερότεροι», δήλωσε στο STAR, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Υπήρξαν όμως και άλλες δαπάνες για έργα στο οικόπεδο. Οι περισσότερες προς ένα συγκεκριμένο εργολάβο –όπως προκύπτει από τη “Διαύγεια”, ο οποίος επικράτησε στο σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα:

 

- 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα.

- 16.004 ευρώ για διαμόρφωση οδικής πρόσβασης.

- 68.936 ευρώ για αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων και

- 37.390 ευρώ για ρεύμα.

 

Μαζί με τις 100000 ευρώ για ενοίκιο, το συνολικό κόστος έφτασε τις 247168 ευρώ.

«Ευτυχώς που δεν κατασκευάστηκε, διότι είναι σκάνδαλο να νοικιάζεται έκταση από ιδιώτη, όταν υπάρχουν τόσες και τόσες του δημοσίου που δεν αξιοποιούνται», υποστήριξε στο STAR ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

 

Δέκα ακόμη στρατόπεδα έχουν κλείσει προσωρινά ή μόνιμα. Ο Γιάννης Μουζάλας έχει ανακοινώσει πως θα πάψουν να λειτουργούν και άλλα. Διότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, ώστε το πρόγραμμα φιλοξενίας κατ' οίκον να περιλαμβάνει πλέον 30 χιλιάδες πρόσφυγες, από 20 χιλιάδες που είναι σήμερα.

 

Εξάλλου δόθηκε μικρή αναβολή στην καταβολή επιδόματος σίτισης στους πρόσφυγες. Αντί για την πρωταπριλιά, τα σχετικά κουπόνια αγορών, ύψους 399 ευρώ, θα δοθούν πλέον την Πρωτομαγιά. Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που έχουν αναλάβει τη σίτιση στα χοτ-σποτ, και συχνά έχει καταγγελθεί ως αδιαφανής.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top