ΣΦΑΛΙΣΑΝ τα παραθυρόφυλλα στο Καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου – Η κρίση του έβαλε λουκέτο

Ο πέτρινος καφενές απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε… ρημάδι

ΣΦΑΛΙΣΑΝ τα παραθυρόφυλλα στο Καφενεδάκι του Εθνικού Κήπο

Για χρόνια υπήρξε σημείο συνάντησης των απανταχού Αθηναίων. Εκεί, στη δροσερή σκιά κάτω από την ανθισμένη πέργκολα ξαπόσταιναν τα ζεστά καλοκαιρινά πρωινά γονείς με τα παιδιά τους, ζευγαράκια αντάλλασσαν το πρώτο τους φιλί, πολιτικοί ηγέτες απολάμβαναν καφέ ελληνικό για να πάνε κάτω… τα φαρμάκια. Ο λόγος για το πέτρινο καφενεδάκι στον Εθνικό Κήπο που δυστυχώς έπεσε θύμα της κρίσης και τελικά έβαλε λουκέτο.

Το star.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σ’ αυτόν τον παράδεισο, όπου η ενοχλητική βοή της πόλης σταματά και το μόνο που ακούς είναι τιτιβίσματα πουλιών και παιδικά γέλια.

Η εικόνα της εγκατάλειψης δημιουργεί έναν κόμπο στο λαιμό. Τα πράσινα παραθυρόφυλλα του καφενείου είναι σφαλισμένα. Τα γύψινα τραπεζάκια στέκουν παράταιρα και βρώμικα, η πέργκολα παρατημένη και σκοτεινή και στο πλακόστρωτο δρομάκι ξερόφυλλα που παρέσυρε ο άνεμος.

Οι κακές καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα έδωσαν τη χαριστική βολή στο καφενείο, όμως τα προβλήματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η κρίση είναι αμείλικτη βλέπετε και σαν τσουνάμι καταπίνει τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας που λειτουργούσε το καφενείο ζητούσε επίμονα μείωση του ενοικίου, καθώς ήταν αρκετά υψηλό και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Μάλιστα για να στηρίξει το αίτημά του διαμαρτυρόταν ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι εγκαταστάσεις του και να μην μπορεί να τις συντηρήσει, ενώ ισχυριζόταν ότι λόγο των συχνών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος έκλεινε και δεν είχε καθόλου πελατεία.

Από την άλλη και οι πελάτες έκαναν κατά καιρούς παράπονα για τις υπηρεσίες του καφενείου, τονίζοντας ότι οι τιμές ήταν πανάκριβες, καθώς ένας καφές φραπέ είχε 4 ευρώ κι ένας φρέντο καπουτσίνο 4,90.

Σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς της Αθήνας μάλιστα γίνεται… ιδιαίτερη αναφορά στις άθλιες συνθήκες από πλευρά υγιεινής που επικρατούσαν στις τουαλέτες του καφενείου, στο γεγονός ότι πολλά τραπεζοκαθίσματα ήταν διαλυμένα και ότι δεν μπορούσε το χειμώνα να πάει κανείς, αφού το εσωτερικό του καφενείου ήταν σαν αποθήκη.

Σε όλα αυτά ήλθαν να προστεθούν και τα χρέη του επιχειρηματία προς το Δήμο Αθηναίων με αποτέλεσμα τελικά να μπει λουκέτο.

Σε εκείνα όμως τα φθαρμένα από το χρόνο τραπεζάκια έχουν διαδραματιστεί και σημαντικές στιγμές της Αθήνας.

Εκεί για παράδειγμα κάθισε να πιει τον καφέ του και φωτογραφήθηκε μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου λίγες ώρες πριν παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2011, κι εκεί φωτογραφήθηκε ο Α. Τσίπρας να κάνει βόλτα με τον Νίκο Παππά και άλλους συνεργάτες του και να συναντά μαθητές που είχαν πάει εκδρομή στον Εθνικό Κήπο.

Πλέον τώρα το Καφενείο του Κήπου αποτελεί μια ακόμα ανάμνηση, ποιος ξέρει όμως, μπορεί σύντομα να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, προσφέροντας μια ανάσα στους επισκέπτες.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top