ΜΟΝΟ ΣΤΟ STAR: Τα ξεχασμένα χωριά της Ηπείρου που ζουν χωρίς νερό- Το δίκτυο ύδρευσης δεν έφτασε ποτέ!

Ο χρόνος έχει σταματήσει...

Είναι απίστευτο! Στην Ελλάδα του 2017, μόλις τρία χιλιόμετρα από την εθνική οδό Ιωάννινων- Άρτας, συμπολίτες μας δεν έχουν νερό. Δεν εννοούμε ότι έχει κοπεί το νερό. Εννοούμε ότι σ’ αυτά τα χωριά, το δίκτυο ύδρευσης δεν έφτασε ποτέ. Οι αρμόδιοι τους έχουν κάνει μπαλάκι. Οι κάτοικοι αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Κατά τ’ άλλα, φορολογούνται κανονικότατα.

Σε μια παλιά μπανιέρα, ένας κτηνοτρόφος πλένει τα χέρια του με νερό που κουβάλησε ο ίδιος στο χωριό...

Σε ντεπόζιτα οι κάτοικοι της Πάνω Παναγιάς και της Άνω Κερασώνας στη Πρέβεζα βάζουν νερό που παίρνουν από γειτονικά χωριά, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα.

Οι θλιβερές αυτές εικόνες είναι η καθημερινότητα των κατοίκων των δυο χωριών, που δεν βρίσκονται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά μόλις τρία χιλιόμετρα από την εθνική οδό.

Το κράτος είναι ο μεγάλος απών, δεν έσκυψε ποτέ πάνω στο πρόβλημα για να έχουν οι κάτοικοι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που δικαιούνται.

Οι κάτοικοι μιλούν για το βουλευτή του Σύριζα, Κώστα Μπάρκα. Παρών στο πανηγύρι. Όχι, όμως, παρών στο να λύσει το καυτό πρόβλημα της ντροπής.

Τα δυο χωριά ερήμωσαν...Τα σχολεία έκλεισαν...Μόλις 28 άνθρωποι καταφέρνουν να επιβιώσουν χωρίς νερό και να ποτίσουν και τα ζώα τους, από τα οποία βγάζουν τα προς το ζην.

Με αυτοσχέδιες δεξαμενές προσπαθούν να αποθηκεύσουν νερό αλλά και πάλι κάνουν δυο και τρεις φορές την ημέρα διαδρομές που φτάνουν και τα 14 χιλιόμετρα! Όπως ο 15χρονος Κώστας, που πηγαίνει σχολείο σε γειτονικό χωριό. Μόλις γυρίζει σπίτι, αντί να ανοίξει τα βιβλία, ανεβαίνει στο τρακτέρ και σπεύδει να βοηθήσει στη συλλογή νερού.

Μελέτες έχουν γίνει για να φτάσει το δίκτυο ύδρευσης στα χωριά, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Οι υποσχέσεις.... περίσσεψαν, αλλά οι ψυχές και τα σώματα κουράστηκαν. Μέχρι να φτάσει, αν ποτέ φτάσει, το νερό στα χωριά, τα μάτια θα συνεχίσουν να βουρκώνουν και οι αυτοσχέδιες βρύσες στα ντεπόζιτα θα εξακολουθήσουν να στερεύουν δυο και τρεις φορές τη μέρα. Στην Ελλάδα του 2017. Στην Ελλάδα που θέλει κι αγωνίζεται να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top