ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ: Έριξαν φόλα σε σκύλο που ήταν οδηγός τυφλού ανθρώπου! "Στο σκοτάδι ξανά ο Παναγιώτης"

Χαμός στα social media - Θλίψη και οργή στους ανθρώπους που γνώριζαν το τετράποδο

Συγκλονισμένη είναι η ομάδα της Σχολής Σκύλων-Οδηγών «Λάρα», με την κτηνωδία που προκάλεσαν άγνωστοι -που θέλουν να λέγονται άνθρωποι- δολοφονώντας ένα άκακο εκπαιδευμένο τετράποδο την Diamond, που ήταν "μάτια" ενός τυφλού.

Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, σκότωσαν την Diamond, που ήταν σκύλος-οδηγός, φίλη και φύλακας συγχρόνως, για έναν άντρα που δεν βλέπει! Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στον Μαραθώνα Αττικής έριξαν φόλα στο ζωντανό, προκαλώντας τον θάνατο του και... μεγάλο πόνο στον Παναγιώτη Κόλια, έναν νέο άνθρωπο με ολική απώλεια όρασης, που την είχε συνεχώς πλάι του.

Η Diamond ήταν ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών και ήταν πιστοποιημένος σκύλος-οδηγός τυφλών της Σχολής «Λάρα» που είχε χορηγηθεί στον κύριο Κόλια, ο οποίος γεννήθηκε τυφλός. Ο Παναγιώτης δεν έχει δει ποτέ τα πρόσωπα των αγαπημένων του, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει πως "ο ουρανός είναι μπλε", καθώς τα χρώματα τα έχει ακουστά ….

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της, η «Λάρα» στην ιστοσελίδα της και στα social media, όπου υπήρξε κύμα αντιδράσεων για την τραγική εξέλιξη.

«Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν βιώσει τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου τους κατοικίδιου από εσκεμμένη δηλητηρίαση, βιώνοντας ανείπωτο πόνο. Στην περίπτωση της Diamond στέρησαν από τον χειριστή της, τον Παναγιώτη Κόλια έναν εργαζόμενο πολίτη με ολική απώλεια όρασης, τη συντροφικότητα, τη χαρά και την αγάπη, αφού η σχέση μεταξύ σκύλου-οδηγού και χειριστή είναι στενή, αμοιβαία κι αξιοθαύμαστη. Ειδικά σε μια χώρα με ελάχιστους σκύλους-οδηγούς λόγω του υψηλότατου κόστους εκπαίδευσης, ο Παναγιώτης και η Diamond υπήρξαν μια άριστα εκπαιδευμένη και συντονισμένη ομάδα. Πλέον όμως κάποιοι αφαίρεσαν από τον Παναγιώτη το – δεδομένο για τους περισσότερους – δικαίωμα στην καλύτερη, ταχύτερη και κυρίως ασφαλέστερη μετακίνηση. Κυρίως όμως, του τραυμάτισαν την αυτοπεποίθηση που χαίρει κάθε χειριστής σκύλου-οδηγού αντιλαμβανόμενος ότι η δικαιωματικά ισότιμη μεταχείριση είναι εφικτή παρά τα όποια εμπόδια, φυσικά ή κοινωνικά», έγραψε μεταξύ άλλων η "Λάρα", επισημαίνοντας ότι για την εκπαίδευση της άτυχης Diamond απαιτήθηκαν όχι μόνο... πολύτιμοι οικονομικοί πόροι, αλλά και η αγάπη μίας αλυσίδας ανθρώπων, που με ανιδιοτέλεια συνεισέφεραν χρόνο και ενέργεια επί ενάμιση έτος, προκειμένου να λάβει αυτό το πολύτιμο δώρο ο Παναγιώτης.

"Η Diamond πρόσεχε τον Παναγιώτη, όπως η μητέρα το παιδάκι της"

Θλίψη και θυμό όμως προκάλεσε η είδηση στους ανθρώπους της OPHTHALMICA, της πρώτης Ιδιωτικής Οφθαλμολογικής Κλινικής στην Βόρεια Ελλάδα,  η οποία στηρίζει έμπρακτα το έργο της Σχολής Σκύλων-Οδηγών "Λάρα" και είχε φροντίσει στο παρελθόν τον κύριο Κόλια.

Εργαζόμενη της OPHTHALMICA, συγκινημένη μίλησε στο star.gr για το δυσάρεστο γεγονός. «Είμαστε συγκλονισμένοι όλοι στην κλινική. Η Diamond ήταν ένα πανέξυπνο, ήρεμο και κοινωνικό σκυλάκι, που δεν έφευγε στιγμή από το πλευρό του κυρίου Κόλια. Οι δυο τους ήταν αχώριστοι! Χαρακτηριστικό του δεσίματος που είχαν ήταν το γεγονός, ότι ακόμη και ο κύριος Κόλιας ερχόταν για εξέταση στην κλινική μας, η σκυλίτσα καθόταν ήσυχη δίπλα του, τυλιγμένη στα πόδια του, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μαμάδες και τα παιδάκια. Είναι απάνθρωπο αυτό που έγινε», δήλωσε η Αγγελική Αγά, επισημαίνοντας τις δυσκολίες, και τα υψηλά κόστη που απαιτούνται ώστε ένα σκύλος να γίνει οδηγός για τυφλούς.

«Στερούν για δεύτερη φορά το φως από τον κύριο Κόλια! Και θα πρέπει τώρα ο άνθρωπος να περιμένει πολύ καιρό, μέχρι να του δοθεί ξανά κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί», είπε η ίδια.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία: Εγκληματική πράξη. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Έχει ευθύνες το κράτος

Για «ανέντιμη, απάνθρωπη και εγκληματική» πράξη κάνει λόγο από την πλευρά της, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. «Η υπόθεση έχει πάρει την οδό της δικαιοσύνης, με όσα στοιχεία μπόρεσαν να συγκεντρωθούν», πρόσθεσαν.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, με αφορμή το τραγικό γεγονός, εξήγησε στο star.gr πως  «η δηλητηρίαση αποτελεί  την νούμερο ένα μορφή κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα, με πολλές δεκάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο (πουλιά, αλεπούδες, σκύλοι , γάτες κλπ)», επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στο κράτος.

«Το κράτος παραμένει ανίκανο να ελέγξει την πώληση των φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα για τα δηλητηριασμένα δολώματα… Επίσης, παραμένει διαχρονικά ανίκανο να ελέγξει τους τόνους  φυτοφαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι πλέον απαγορευμένα, που εισάγονται κάθε χρόνο παράνομα από τα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε αυτού του είδους οι... "δολοφόνοι" να απομονωθούν κοινωνικά, να τιμωρούνται όποτε είναι εφικτό, και με την κατάλληλη παιδεία στο μέλλον να εκλείψουν.

Aκολουθεί ένα ΒΙΝΤΕΟ από παλαιότερη εκπομπή του "Ε", και συγκεκριμένα από το «Hashtag», όταν η Diamond έκανε τις πρώτες βόλτες με τον Παναγιώτη! Εκπαιδευτές μιλούσαν για τις δυσκολίες, αλλά και το δέσιμο των τυφλών με τα συγκεκριμένα σκυλιά.

Δείτε περισσότερα για την Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα"   ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ΕΔΩ

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top