«Τρύπες» στον φάκελο της Τουρκίας για τους 8 αξιωματικούς

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν τεκμηριώνονται τα αδικήματα

«Τρύπες» στον φάκελο της Τουρκίας για τους 8 αξιωματικούς

Διάτρητος φαίνεται πως είναι ο φάκελος των 86 σελίδων, που έχει στείλει στις ελληνικές αρχές η Άγκυρα αξιώνοντας την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν τεκμηριώνονται τα αδικήματα, ενώ ακόμα και η περιληφθείσα τουρκική έκθεση εμπειρογνωμοσύνης αναφέρει ότι «για να εντοπιστούν το δρομολόγιο, οι ώρες λειτουργίας του κινητήρα και το ιστορικό πτήσεων είναι ωφέλιμο να διενεργηθεί ποιο αναλυτική εξέταση επί των συστημάτων».

Τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η τουρκική πλευρά είναι:

1)  Η επικοινωνία των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Αντισυνταγματάρχη Πιλότο Αεροπορίας Στρατού Δ.Ο., ο οποίος συνελήφθη από Τούρκους αστυνομικούς κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν πολλές συνομιλίες με τον Δ.Ο. Ο ύποπτος… μίλησε με τον αντισυνταγματάρχη Δ.Ο. τρεις φορές, ο ύποπτος… 15 φορές, ο ύποπτος.. τέσσερις φορές και ο … δύο φορές. Ο αντισυνταγματάρχης είναι αυτός που μαζί με τον … μετέφεραν ειδική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που υπάγεται στην ομάδα έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου Γενικού Επιτελείου κοντά στο ξενοδοχείο, όπου βρισκόταν ο Ταγίπ Ερντογάν στην επαρχεία Μαρμαρίς αλλά λόγω του ότι ο Πρόεδρος είχε αναχωρήσει λίγο πριν δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Όταν οι ύποπτοι θέλησαν να πάρουν πίσω τους άνδρες τους η ομάδα ασφαλείας του Προέδρου άνοιξαν πυρ εναντίον του ελικοπτέρου. Στη συνέχεια, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Τσιγλί και συνελήφθησαν εκεί», αναφέρεται στον φάκελο. Από την πλευρά τους οι οχτώ Τούρκοι απαντούν στις ελληνικές Αρχές ότι «ο Αντισυνταγματάρχης ήταν ο προϊστάμενος μας και είναι φυσιολογικό να τον καλέσουμε μία τέτοια ημέρα στο τηλέφωνο αφού δεν απαντούσε στον ασύρματο. Είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε εντολή για περισυλλογή τραυματιών». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι δεν μίλησαν ποτέ τελικά μαζί του γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Η τουρκική πλευρά δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να δείχνουν διάρκεια κλήσεων, συνεπώς δεν αποδεικνύεται πουθενά στον φάκελο ότι μίλησαν μαζί του.

2)  Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρονται και οι επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους οι οχτώ αξιωματικοί την ημέρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου: «Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών και σύμφωνα με τα γραφικά των στοιχείων εκπομπών σημάτων από τους σταθμούς βάσης των κινητών τηλεφώνων, διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι αν και υπηρετούσαν σε διαφορετικές μονάδες είχαν πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους». Οι ίδιοι ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι εφόσον επιχειρούσαν μαζί για τη περισυλλογή τραυματιών είναι φυσιολογικό να επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Αναλυτικά ο φάκελος γράφει: «Οι ύποπτοι με την έναρξη της πάταξης της απόπειρας πραξικοπήματος, χωρίς να είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι, άρπαξαν από κοινού κατά τις νυχτερινές ώρες ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι από την Αεροπορική Βάση Σαμάνδρα, η οποία βρίσκεται στην Επαρχία Σαντζακτέπε της πόλης Ινσταμπούλ και με αυτόν τον τρόπο διέπραξαν το έγκλημα της διακεκριμένης αρπαγής. Οι μονάδες όπου υπηρετούσαν: Ο ύποπτος Α.Γ., Λοχαγός πιλότος Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί στον 2ο Λόχο Επιθετικών Ελικοπτέρων, ο ύποπτος Φ.Τ., Λοχαγός Πιλότος Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί στο Λόχο Επισκευών και Συντήρησης, ο Μ.Κ., Αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού, υπηρετεί στο Τμήμα Ελέγχου Πτήσης και Τυποποίησης, ο Μ.Φ.,  Αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού υπηρετεί στη διμοιρία Συντήρησης και Επισκευής Αεροπορικών Μέσων, ο ύποπτος Α.Γ., Ταγματάρχης Πιλότος Αεροπορίας Στρατού, στη Διοίκηση του 3ου Σώματος Στρατού, ο ύποπτος Γ.Μ., Ταγματάρχης Πιλότος Αεροπορίας Στρατού στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, ο ύποπτος Σ.Ο., Λοχαγός Πιλότος Αεροπορίας Στρατού, στη πολεμική ακαδημία και ο ύποπτος Ο.Ο., Λοχαγός Πιλότος Αεροπορίας Στρατού, στη πολεμική ακαδημία.

3)  Ως επιχείρημα προβάλλεται και «το σβήσιμο όλων των στρατιωτικών κωδικών και των στοιχείων πτήσεων μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη», στοιχείο, όμως, που αποδίδεται σε «πληροφορίες του προσωπικού της μονάδας». Και προσθέτουν: «Στην έκθεση εμπειρογνωμοσύνης, μετά την εξέταση του ελικοπτέρου, διαπιστώθηκε ότι η συσκευή αυτοταυτοποίησης αεροπορικού μέσου που εκπέμπει πληροφορίες υψόμετρων MOD C, η οποία είναι τμήμα του συστήματος αναμετάδοσης και πρέπει να βρίσκεται στο ηλεκτρονικό τμήμα στο μπροστινό μέρος του ελικοπτέρου, είχε αφαιρεθεί». Ο κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών και καθηγητής Νομικής, απαντά μιλώντας στον «ΕΤ» της Κυριακής ότι «οι οχτώ στρατιωτικοί έπραξαν όπως θα έπρατταν όλοι οι στρατιωτικοί που δεν θα ήθελαν να αποκαλύψουν στρατιωτικά δεδομένα της πατρίδας τους σε μία άλλη χώρα. Πριν προσγειωθούν στην Ελλάδα έσβησαν και αφαίρεσαν όλα αυτά που θα μπορούσαν να προδώσουν πράγματα στις ελληνικές Αρχές. Αν δεν τα αφαιρούσαν θα ήταν κατηγορούμενοι για αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών».

Οι κατηγορίες που προσάπτει η Τουρκία στους οχτώ είναι: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν, κατάλυση πολιτεύματος και κατάλυση του Κοινοβουλίου και αρπαγή ελικοπτέρου.

Στον φάκελο αναγράφεται: «Είδος και χρόνος ποινής που προβλέπεται από το νόμο για το έγκλημα: Η ποινή που καταλογίζεται για τους υπόπτους είναι ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ποινή επιβαρημένη ισόβιας κάθειρξης», ενώ στην παράγραφο με τίτλο «εγγυήσεις» αναφέρεται ότι «μετά την έκδοση σε περίπτωση εξιχνίασης εγκλήματος που άπτεται της τουρκικής δικαστικής δικαιοδοσίας και διαπράχθηκε πριν από την ημερομηνία έκδοσης, τότε σύμφωνα με τον "κανόνα ιδιαιτερότητας" θα ζητηθεί συγκατάθεση των αρμόδιων Αρχών της Ελλάδας για την εκδίκαση των υπόπτων για το έγκλημα αυτό».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top